Roślinny Qurczak to teraz Apollo. Od niedawna dostępny jest w dyskontach i supermarketach Roślinny Qurczak zmienił nazwę na Apollo. Fot. Materiały prasowe

Roślinny Qurczak to teraz Apollo. Od niedawna dostępny jest w dyskontach i supermarketach

Autor: AW Data: 31 marca 2022 11:20

Roślinny Qurczak zmienił nazwę na Apollo. Firma weszła niedawno do dyskontów i supermarketów. Przygotowuje się też do ekspansji na rynki zagraniczne.

Roślinny Qurczak, polska marka produkująca roślinne alternatywy mięsa, przeszła rebranding - zmieniła nazwę na Apollo oraz unowocześniła identyfikację wizualną.

- Wiedzieliśmy, że sam rebranding Roślinnego Qurczaka to za mało. Zmiana, której dokonaliśmy to krok miliowy w rozwoju firmy, a Apollo to brand, który może śmiało konkurować na półce z globalnymi liderami na rynku roślinnych zamienników mięsa - mówi Iga Czubak, CEO Apollo.

Apollo w sieciach handlowych

Produkty Apollo pojawiły się w sieci Carrefour, Netto, Organic Farma Zdrowia. Firma wkrótce ogłosi kolejne współprace.

Głównym składnikiem, z którego powstają zamienniki mięsa, jest fasola. W stałej ofercie dostępne są obecnie: Apollo Pulled Porq BBQ ze śliwką (180 g), Apollo Roslinny Qurczak Klasyk (180 g), Apollo Roslinny Qurczak Złocisty (180 g), Apollo Roslinny Qurczak Teriyaki (180 g), Apollo Roslinny Qurczak Salsa Mexicana (180 g) i Apollo Roslinny Qurczak Gyros (180 g).

Roślinny Qurczak - ale historia

Roślinny Qurczak to firma stworzona przez Igę Czubak. Produkty powstały z prób szukania na własną rękę zamienników mięsa przez założycielkę marki. Po dwóch latach eksperymentów udało się jej opracować technologię, dzięki której Qurczak ma unikalne włókna zbliżone do struktury piersi drobiowej.

- Pierwsze testy odbyły się na znajomych oraz rodzinie, którzy byli zachwyceni tym, co udało się stworzyć. Zobaczyłam, że bardzo dużo osób chce zrezygnować z jedzenia mięsa, z różnych powodów: zdrowotnych, środowiskowych czy etycznych. Pomyślałam, że jeżeli to rozwiązanie sprawdziło się u mnie, u znajomych czy rodziny, to na pewno są osoby, które szukają takich rozwiązań na rynku - mówiła w rozmowie z Portalem Spożywczym Iga Czubak.

Jak wyglądały przygotowania do znalezienia odpowiedniego surowca na zamiennik?

- Chciałam, żeby był to produkt lokalny oraz mniej przetworzony, niż większość alternatyw mięsa na rynku, więc wybrałam białą fasolę, którą kupujemy lokalnie niedaleko Warszawy. Dzięki dodaniu do produktu białka pszennego udało się uzyskać pełen aminogram. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje organizm człowieka i które zazwyczaj dostarczamy organizmowi spożywając mięso. Strączki i kasze są o tyle problematyczne, że trzeba je dobrze zbilansować, żeby dostarczyć sobie wszystkich aminokwasów. Do tego dodałam parę elementów, aby nadać neutralny, delikatny smak. Tak, żeby było to jak kurczak, którego można doprawić  i użyć w dowolnym daniu - wspominała CEO Apollo.

Czytaj też: Założycielki Roślinny Qurczak i Listny Cud na liście 100 Kobiet Roku 2021

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz