Partnerzy portalu
Roślinny zamiennik jajka sadzonego / fot. shutterstock

Roślinny zamiennik jajka sadzonego

Autor: portalspozywczy.pl Data: 07 lipca 2021 14:25

YO-Egg - izraelski start-up - opracował alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up. Firma planuje najpierw zaistnieć w Izraelu, a potem chce rozpocząć ekspansję w Europie. Zacznie od Wielkiej Brytanii.

Roślinny zamiennik jajka sadzonego z Izraela

Izraelski start-up YO-Egg próbuje sił na rynku roślinnych zamienników tradycyjnych jaj konsumpcyjnych. Firma opracowała alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Innowacyjny projekt z Izraela ma, jak każda z takich firm, własne opatentowane receptury na bazie których wytwarzane są jaja ze składników roślinnych, w opinii producentów przypominające wyglądem, strukturą i smakiem konwencjonalne jaja kurze. Produkty składają się z dwóch części– białej, która zawiera płynną mieszankę kilku składników, oraz żółtka.

Rynek roślinnych zamienników jaj coraz popularniejszy

 Rynek roślinnych zamienników jaj robi się coraz ciaśniejszy. Obok najbardziej znanego kalifornijskiego start-upu Eat Just twórcy JUST Egg na bazie fasoli mung, powstaje szereg innych innowacyjnych projektów próbujących zaistnieć na „roślinnym rynku jaj”. Jednym z nich jest izraelski YO-Egg. Firma zamierza najpierw zaistnieć w Izraelu, między innymi, w kawiarniach, restauracjach, cateringu, i hotelach. Dalsze plany rozwoju przewidują ekspansję w Europie, zacznie od Wielkiej Brytanii.  

Globalny tradycyjny rynek jaj jest wart 227 miliardów dolarów, a firmy wytwarzające roślinne substytuty białek chcą zmienić ten wynik. W ubiegłym roku jajka wegańskie były najszybciej rozwijającym się segmentem produktów roślinnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz