×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Rozkoszny daje przepis na barszcz ukraiński. Sekretem dania gęstego jak gulasz jest zażarka
Ten barszcz to zupa braterstwa polsko-ukraińskiego - pisze Rozkoszny. Fot. Rozkoszny/Facebook

Rozkoszny daje przepis na barszcz ukraiński. Sekretem dania gęstego jak gulasz jest zażarka

Autor: KG Data: 12 marca 2022 09:45

Michał Korkosz, autor bloga Rozkoszny podaje przepis na wegetariański barszcz ukraiński. - Jest tak sycący i bogaty w warzywa, że przypomina niemal gulasz - podkreśla Rozkoszny.

Rozkoszny pisze, że przepis na barszcz ukraiński pojawia się nie bez powodu.

''To akt solidarności z naszymi ukraińskim braćmi i siostrami, którzy zostali barbarzyńsko zaatakowani. Nie wyobrażam sobie nawet, co muszą czuć, nie wiedząc do dalej. Cieszę się jednak, że Polacy tak szybko się zmobilizowali, ochoczo pomagając. Ukraina to bardzo bliskim nam kraj, wiele nas łączy. Choćby właśnie kuchnia, w której tak wiele podobieństw'' - zwraca uwagę. 

Jak wyjaśnia każdy robi go inaczej, ale idea pozostaje ta sama.

''Barszcz ukraiński jest tak sycący i bogaty w warzywa, że przypomina niemal gulasz. Sekretem wegetariańskiej wersji jest garść suszonych borowików i ukraińska zażarka, czyli skarmelizowane warzywa będące pysznymi tłuściutkimi kąskami'' - podaje Michał Korkosz. 

Rozkoszny wyjaśnia, że zażarka - czyli podsmażone na oleju warzywa - często występuje w kuchni ukraińskiej. W jego przepisie są to skarmelizowane czerwona papryka i marchewka. ''To będzie nasz tłuściutki, pyszny kąsek'' - mówi bloger.

Do barszczu dodaje też cebulę, czosnek, przyprawy, sól, buraki, ziemniaki, suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, czerwoną fasolę i wodę (lub bulion warzywny). 

Przepis na wegetariański barszcz ukraiński można znaleźć na kanale Rozkoszny na YouTube. 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz