Partnerzy portalu
Rozkoszny: sernik baskijski trzeci rok najpopularniejszym przepisem Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy) wg Michała Korkosza, czyli Rozkosznego. Fot. Rozkoszny/Facebook

Rozkoszny: sernik baskijski trzeci rok najpopularniejszym przepisem

Najpopularniejszym przepisem bloga 2021 zostaje, po raz trzeci z rzędu, sernik baskijski! - ogłosił Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 31 grudnia 2021 08:45

- Jeśli zapytacie kogoś z branży o najlepszy sernik na świecie, to każdy szef kuchni wskaże wam na niego – na sernik baskijski. Jest to właściwie antysernik, przynajmniej w znaczeniu amerykańskim, dlatego, że jest przypalony, a jego wnętrze przypomina bardziej jadalne chmury niż ser - wyjaśnia Rozkoszny, prezentując przepis na sernik baskijski.

Na swoim blogu przypomina, skąd wziął się sernik baskijski:

''San Sebastian, 1990, Santiago Rivera przejmuje stery rodzinnej knajpki La Viña. Jedną z jego pierwszych decyzji jest nowa pozycja deserowa. Ma być to tarta de queso, sernik. Głównym celem Santiago jest kremowa konsystencja, nie zważa na inne czynniki: na kolor, na kształt, czy na ogólna aparycję. Tak rodzi się ciemny jak smoła, koślawy sernik bez spodu, skrywający nieprzyzwoicie kremowe wnętrze. Jest trochę jak dojrzały camembert, z intensywną w smaku skórką i rozpływającym się środkiem''. 

W swoim hitowym przepisie na sernik baskijski Michał Korkosz oddala się jednak od oryginału. Dodaje sól, wanilię oraz jogurt grecki. Rezygnuje za to z mąki i podwyższa temperaturę pieczenia. Sięga też po cukier puder, który pomaga w karmelizacji.

Przepis na Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy) Michała Korkosza jest dostępny na rozkoszny.pl oraz kanale Rozkoszny na YouTube, który ruszył w lipcu br.

 

W tym roku Michał Korkosz dostał kulinarny kącik w Przekroju oraz zaczął regularnie publikować w Vogue Polska. Został też uhonorowany Prix de la Littérature Gastronomiqu, wydał dwa darmowe e-booki i zaczął pracować nad kolejną, pełnowymiarową książką.  W 2020 r. ukazała się pierwsza książka Korkosza ''Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami''. 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.