Przepis na sernik baskijski to jeden z najchętniej czytanych przepisów Michała Korkosza, znanego też jako Rozkoszny. Przez ostatnie trzy lata był najpopularniejszą recepturą na jego blogu. Czy tak będzie i teraz?
- Jeśli zapytacie kogoś z branży o najlepszy sernik na świecie, to każdy szef kuchni wskaże wam na niego - na sernik baskijski. Jest to właściwie antysernik, przynajmniej w znaczeniu amerykańskim, dlatego, że jest przypalony, a jego wnętrze przypomina bardziej jadalne chmury niż ser - wyjaśnia Rozkoszny, prezentując przepis na sernik baskijski.
Na swoim blogu przypomina, skąd wziął się sernik baskijski:
''San Sebastian, 1990, Santiago Rivera przejmuje stery rodzinnej knajpki La Viña. Jedną z jego pierwszych decyzji jest nowa pozycja deserowa. Ma być to tarta de queso, sernik. Głównym celem Santiago jest kremowa konsystencja, nie zważa na inne czynniki: na kolor, na kształt, czy na ogólna aparycję. Tak rodzi się ciemny jak smoła, koślawy sernik bez spodu, skrywający nieprzyzwoicie kremowe wnętrze. Jest trochę jak dojrzały camembert, z intensywną w smaku skórką i rozpływającym się środkiem''.
W swoim hitowym przepisie na sernik baskijski Michał Korkosz oddala się jednak od oryginału. Dodaje sól, wanilię oraz jogurt grecki. Rezygnuje za to z mąki i podwyższa temperaturę pieczenia. Sięga też po cukier puder, który pomaga w karmelizacji.
Przepis na Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy) Michała Korkosza jest dostępny na rozkoszny.pl oraz kanale Rozkoszny na YouTube, który ruszył w lipcu 2021 r.
Michał Korkosz, znany jako ''Rozkoszny'' prowadzi bloga kulinarnego, zajmuje się również fotografią kulinarną. Publikował m.in. w Wysokich Obsacach, Kukbuku, Vogue Polska i Przekroju. W 2020 r. ukazała się jego książka ''Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami''.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.