Partnerzy portalu
Ruszyła nowa edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego Ruszyła nowa edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego; fot. mat. pras.

Ruszyła nowa edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego

Do 31 maja br. można aplikować do piątej odsłony konkursu S.Pellegrino Young Chef, którego celem jest odkrywanie i pielęgnowanie talentów kolejnych pokoleń wizjonerów gastronomii.

Autor: AW Data: 12 maja 2022 15:46

S.Pellegrino Young Chef: Kto może wziąć udział?

 W konkursie mogą wziąć udział młodzi kucharze, którzy nie przekroczyli 30. roku życia. Wraz ze zgłoszeniem powinni przesłać przepis na swoje autorskie danie, które wyrazi ich unikalną kreatywność i wizję. Zgłoszenia można nadsyłać do końca maja br. za pośrednictwem strony sanpellegrinoyoungchefacademy.com.

Kandydatów i ich autorskie propozycje ocenią eksperci Międzynarodowej Szkoły Włoskiej Sztuki Kulinarnej ALMA oraz wybiorą uczestników 16 finałów regionalnych, które odbędą się na całym świecie w drugiej połowie 2022 roku.

S.Pellegrino Young Chef: Jury 

Jedną z jurorek jest Iwona Niemczewska, właścicielka i szefowa kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”.

– To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie: otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach. Udział w konkursie oznacza też możliwość spotkania z najbardziej kreatywnymi młodymi  entuzjastami kulinarnymi z kilkudziesięciu krajów, wzajemnego inspirowania się i nawiązywania kontaktów – mówi Iwona Niemczewska.

S.Pellegrino Young Chef: Kryteria oceny 

Kapituła oceni kandydatów według trzech kryteriów: to umiejętności techniczne, kreatywność i wizja.

– Pod pierwszym pojęciem kryje się wybór najlepszych składników i dobranie do nich odpowiednich technik przyrządzania. Kreatywność oznacza sposób, w jaki kandydat podszedł do dania – bierzemy pod uwagę odwagę i niebanalność. W trzecim kryterium oceniamy to, co wnosi kandydat do kulinariów: jaką ma osobowość, czy może zainspirować innych – opowiada Iwona Niemczewska – Organizatorzy zwracają również uwagę na istotne we współczesnej gastronomii kwestie takie, jak m.in. niemarnowanie żywności.

S.Pellegrino Young Chef: Kiedy finał?

Wielki finał odbędzie się w Mediolanie w 2023 roku. Kandydaci będą ubiegać się o nagrodę główną oraz trzy dodatkowe:

-          S.Pellegrino Young Chef Academy Award: główna nagroda, którą przyznaje jury złożone z siedmiu szefów kuchni – ekspertów o międzynarodowej renomie. Kapituła oceni umiejętności techniczne i kreatywność, a także autorską wizję gastronomii.

-          S.Pellegrino Award for Social Responsibility: nagroda przyznawana na podstawie kryteriów takich, jak m.in. wykorzystanie zasobów, wpływ na klimat czy bioróżnorodność.

-          Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy: nagroda za danie łączące dziedzictwo kulinarne i osobistą, nowoczesną wizję: połączenie przeszłości i przyszłości.

-          Fine Dining Lovers Food for Thought Award: nagroda przyznawana przez internetową społeczność Fine Dining Lovers młodemu szefowi kuchni, który przez danie najlepiej wyrazi siebie.

W poprzedniej edycji konkursu – w sezonie 2019/2021 – udział wzięło blisko 300 młodych szefów kuchni z 50 państw. Świetnym kunsztem wykazali się Polacy: Krzysztof Konieczny walczył w finale o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought, a Łukasz Moneta – o nagrodę w kategorii Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy. Wydarzenie na żywo relacjonowała znana restauratorka Lara Gessler, polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna (zapisaną relację nadal można znaleźć na jej instagramowym profilu). Natomiast w finale czwartej edycji konkursu Polak Marcin Popielarz walczył o sam tytuł S.Pellegrino Young Chef.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz