Według Flavour Forecast 2019, opublikowanego przez McCormick to właśnie sezam będzie jednym z kulinarnych hitów tego roku.
Rozróżniamy dwa rodzaje sezamu: częściej spotykany biały oraz czarny. Nie są to jednak inne odmiany. Różnica polega na tym, że białe nasionka pozbawione są tej charakterystycznej dla czarnego osłonki. Nieznacznie zmienia to smak, który w przypadku czarnego jest bardziej intensywny.
Myśląc o sezamie nie zdajemy sobie sprawy, że mamy pod ręką jeden z najbardziej popularnych orientalnych składników. Często spotykamy go jako dodatek do sushi, w kuchni koreańskiej czy japońskiej jest jednak uniwersalny – znajdziemy go w daniach mięsnych, warzywnych, a nawet, i to bardzo często, w deserach.
W domowej kuchni używamy go wraz z ostrą papryką i imbirem do panierowania tofu bądź dodajemy go do makaronu ryżowego z warzywami. Sezam sprawdzi się też w kanapkach czy burgerach. Ziarna sezamu pasują też do porannej owsianki czy koktajlu, nadając im lekko orzechowego posmaku. Sezam znajdziemy na sklepowej półce także w formie pasty. Tahini, bo tak się nazywa, to masa ze zmielonego, a wcześniej uprażonego sezamu.
Flavour Forecast - Trendy w smakach McCormick to prognoza najważniejszych inspiracji kulinarnych i składników, które będą kreować przyszłe smaki. Coroczne zestawienie wskazuje kierunki rozwoju branży spożywczej oraz gastronomicznej, bazując na wieloletnim doświadczeniu firmy oraz jej specjalistów.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.