Sezon na kurki – inspiracje Horecatrends.pl



Anna Wrona/horecatrends.pl - 24 lipca 2020 10:05


Sezon na kurki trwa w najlepsze, co świetnie widać w menu restauracji i na Instagramie. Prezentujemy kolejne sezonowe inspiracje Horecatrends.pl. Tym razem – czas na kurki!

Już od czerwca

W tym roku kurkami, czyli pieprznikiem jadalnym, możemy cieszyć się już od czerwca. Warto wykorzystać ten czas i najeść się nimi przed końcem sezonu – w domowym zaciszu lub w restauracjach. Wiele lokali na ten czas dołącza do karty specjalne kurkowe menu. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CCA7tXGnfXL/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CCWMovVHsuv/}

Sos kurkowy

Przegląd inspiracji zaczynamy od sosu kurkowego. Idealnie pasuje m.in. do dań mięsnych, a tym samym dobrze sprawdza się jako element dania głównego. Kwestia Smaku zamieszcza pomysł na filety kurczaka w sosie kurkowym podawane z podsmażanymi kopytkami. Miłość od kuchni – na schab w sosie kurkowym.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CClCHptjO97/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CCx615dJxRK/}

Zupa kurkowa

Letnia zupa grzybowa to zupa z kurek. Istnieje wiele możliwości jej  podania.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CC3R2r_ltSi/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CC_UFaLpn75/}

Tarta i pizza

Kurki świetnie sprawdzają się też jako sezonowy dodatek do tarty lub pizzy. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CC_xvUIlqKz/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CC_QSCynGlt/}

Z boczkiem

Pieprznik jadalny dobrze łączy się smakowo z boczkiem. Kulinarny Ja zachęca do kurek z bekonem w kremowym sosie.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CCFzyX5Jpog/}

Kolejna propozycja to ziemniaczana zapiekanka z kurkami, cukinią, szpinakiem i boczkiem.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CC8M1MjJqKD/}

Jajecznica (lub tofucznica)

Dobrze znanym i prostym pomysłem na kurki już od samego rana jest jajecznica (lub jej wegańska wersja - tofucznica).

{instagram;https://www.instagram.com/p/CDICd06FUl3/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CDHqRX_p86G/}

Portal Horecatrends.pl życzy smacznego!