Partnerzy portalu
Sezon na szparagi w pełni. Inspiracje horecatrends.pl Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca/ fot. shutterstock

Sezon na szparagi w pełni. Inspiracje horecatrends.pl

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do początku lipca. Na naszych stołach goszczą szparagi zielone, białe i fioletowe. Idealnie komponują się z ryżem, makaronami, potrawami z grilla.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 14 maja 2021 08:03

Szparagi to bardzo kruche warzywa, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Dobrej jakości szparagi muszą być świeże. Są wówczas słodkie, kruche, soczyste, jędrne, bez twardych włókien, dlatego najkorzystniej jest je przyrządzać w dniu zakupu. Warto wybierać te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. 

Szparagi jakie mają zalety

Szparagi mają mnóstwo zalet - to bogate źródło witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, dzięki czemu poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Szparagi pomagają z walce z infekcjami układu moczowego, są dobre na zaparcia. Ta roślina zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego.

Szparagi są bardzo dietetyczne -100 gramów warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.

Szparagi - jak je przygotować

Szparagi wymagają specjalnego traktowania. Ja się z nimi obchodzić?

- NIE GOTUJ: gotowanie sprawia, że szparagi są miękkie, pachną trochę sikami i są jak miękkie dytki. Poza tym gotowanie ich jest dużo trudniejsze niż smażenie, pieczenie lub grillowanie. Te metody sprawią, że smak szparagów skoncentruje się w środku i pozostaną chrupiące - informuje Jagna Niedzielska.

Szparagi na kilka sposobów

Skoro już wiemy, że szparagów zeilonych nie gotujemy, warto zdać sobie sprawę z czym to się je, z czym można je jeść. 

Ile głów tyle pomysłów. Oto dowoy:

Krem szparagowy z domowym popcornem od Misy Mocy:

Szparagi grillowane na kurkumowa-kokosowym sosie ze słodko-słonymi orzeszkami, burrata z gremolatą i szparagową sałatką oraz gnudi na sosie z kiszonych pomidorów, z czosnkiem niedźwiedzim:

Szapargi stanowią również idealne uzupełnienie potraw znanych i lubianych takich jak m.in. omlety:

...lub pizza:

czy jajecznica: 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.