Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do początku lipca. Na naszych stołach goszczą szparagi zielone, białe i fioletowe. Idealnie komponują się z ryżem, makaronami, potrawami z grilla.
Szparagi to bardzo kruche warzywa, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Dobrej jakości szparagi muszą być świeże. Są wówczas słodkie, kruche, soczyste, jędrne, bez twardych włókien, dlatego najkorzystniej jest je przyrządzać w dniu zakupu. Warto wybierać te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki.
Szparagi mają mnóstwo zalet - to bogate źródło witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, dzięki czemu poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Szparagi pomagają z walce z infekcjami układu moczowego, są dobre na zaparcia. Ta roślina zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego.
Szparagi są bardzo dietetyczne -100 gramów warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.
Szparagi wymagają specjalnego traktowania. Ja się z nimi obchodzić?
- NIE GOTUJ: gotowanie sprawia, że szparagi są miękkie, pachną trochę sikami i są jak miękkie dytki. Poza tym gotowanie ich jest dużo trudniejsze niż smażenie, pieczenie lub grillowanie. Te metody sprawią, że smak szparagów skoncentruje się w środku i pozostaną chrupiące - informuje Jagna Niedzielska.
Skoro już wiemy, że szparagów zeilonych nie gotujemy, warto zdać sobie sprawę z czym to się je, z czym można je jeść.
Ile głów tyle pomysłów. Oto dowoy:
Krem szparagowy z domowym popcornem od Misy Mocy:
Szparagi grillowane na kurkumowa-kokosowym sosie ze słodko-słonymi orzeszkami, burrata z gremolatą i szparagową sałatką oraz gnudi na sosie z kiszonych pomidorów, z czosnkiem niedźwiedzim:
Szapargi stanowią również idealne uzupełnienie potraw znanych i lubianych takich jak m.in. omlety:
...lub pizza:
czy jajecznica:
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.