Partnerzy portalu
Sezon na szparagi w pełni. Inspiracje horecatrends.pl Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca/ fot. shutterstock

Sezon na szparagi w pełni. Inspiracje horecatrends.pl

Autor: www.horecatrends.pl Data: 13 maja 2021 12:54

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do początku lipca. Na naszych stołach goszczą szparagi zielone, białe i fioletowe. Idealnie komponują się z ryżem, makaronami, potrawami z grilla.

Szparagi to bardzo kruche warzywa, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Dobrej jakości szparagi muszą być świeże. Są wówczas słodkie, kruche, soczyste, jędrne, bez twardych włókien, dlatego najkorzystniej jest je przyrządzać w dniu zakupu. Warto wybierać te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. 

Szparagi jakie mają zalety

Szparagi mają mnóstwo zalet - to bogate źródło witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, dzięki czemu poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Szparagi pomagają z walce z infekcjami układu moczowego, są dobre na zaparcia. Ta roślina zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego.

Szparagi są bardzo dietetyczne -100 gramów warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.

Szparagi - jak je przygotować

Szparagi wymagają specjalnego traktowania. Ja się z nimi obchodzić?

- NIE GOTUJ: gotowanie sprawia, że szparagi są miękkie, pachną trochę sikami i są jak miękkie dytki. Poza tym gotowanie ich jest dużo trudniejsze niż smażenie, pieczenie lub grillowanie. Te metody sprawią, że smak szparagów skoncentruje się w środku i pozostaną chrupiące - informuje Jagna Niedzielska.

Szparagi na kilka sposobów

Skoro już wiemy, że szparagów zeilonych nie gotujemy, warto zdać sobie sprawę z czym to się je, z czym można je jeść. 

Ile głów tyle pomysłów. Oto dowoy:

Krem szparagowy z domowym popcornem od Misy Mocy:

Szparagi grillowane na kurkumowa-kokosowym sosie ze słodko-słonymi orzeszkami, burrata z gremolatą i szparagową sałatką oraz gnudi na sosie z kiszonych pomidorów, z czosnkiem niedźwiedzim:

Szapargi stanowią również idealne uzupełnienie potraw znanych i lubianych takich jak m.in. omlety:

...lub pizza:

czy jajecznica: 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz