Partnerzy portalu
Grzyby w roli głównej - czyli sezonowość na talerzu Kuchnia sezonowa budzi w klientach skojarzenia ze świeżym, lokalnym jedzeniem oraz przyciąga coraz więcej osób/fot. shutterstock

Grzyby w roli głównej - czyli sezonowość na talerzu

Autor: www.horecatrends.pl/ Fanex Data: 05 października 2021 17:04

Dania z grzybami to świetny pomysł na jesienne menu sezonowe – zwłaszcza, że doskonale komponują się z wieloma składnikami a do tego są bardzo aromatyczne.

Sezonowe menu – dlaczego warto?

Sezonowe menu bazuje na produktach, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Cechują się najwyższą zawartością witamin i składników odżywczych oraz smaku.

Produkty, które ciężko zakupić oraz przygotowywać przez cały rok, doskonale nadają się jako pozycje z sezonowej karty. Kuchnia sezonowa budzi w klientach skojarzenia ze świeżym, lokalnym jedzeniem oraz przyciąga coraz więcej osób.

To również sposób na odświeżenie karty bez zmieniania całego menu restauracji. Sezonowe produkty są o wiele tańsze. Dania z grzybami najlepiej zatem serwować jesienią, gdy grzyby są dostępne w atrakcyjnej cenie. 

Zupa z grzybów – klasyka w nowym wydaniu

Zupa grzybowa kojarzona jest przede wszystkim z Wigilią. Wówczas przyrządza się ją jednak z suszonych grzybów.

Jednak zupa na bazie świeżych prawdziwków i podgrzybków smakuje nieco inaczej –  jej oryginalny smak i wyrazisty aromat z pewnością przyciągną nie tylko miłośników jesiennych potraw. Zupa grzybowa z kaszą i ziemniakami zdecydowanie nie przypomina tej przygotowywanej na święta.

Świetnie sprawdzi się w roli sezonowej przystawki lub dania na lunch. Gęsty, aromatyczny krem ze świeżych grzybów możesz z kolei serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi, nasionami lub orzechami. Interesującą propozycją będzie także kurpiowska zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty: to regionalne danie przypominające nieco kapuśniak. Doskonale sprawdzi się w restauracji serwującej tradycyjne polskie potrawy.

Naleśniki z kurkami – danie dla starszych i młodszych

Naleśniki z kurkami to jedno z dań, które chętnie zamawiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Wszyscy lubimy naleśniki, a kurki są wyśmienitym dodatkiem do farszu: lekko chrupiące, o charakterystycznym smaku, komponują się bardzo dobrze z wszelkiego rodzaju serami oraz kurczakiem lub łososiem.

W wersji zapiekanej naleśniki z kurkami najlepiej serwować z mozarellą, ricottą lub gorgonzolą, do tradycyjnych z kolei warto dodać fetę, sery pleśniowe lub delikatniejszy serek śmietankowy. Ważnym elementem jest także sos – łagodny lub nieco ostrzejszy. Dodatkiem może być np. zimny sos czosnkowy: podbija smak grzybów oraz dodaje naleśnikom charakteru.

Quiche z grzybami – przekąska na ciepło lub zimno

Quiche, czyli placek ze słonego ciasta z wytrawnym nadzieniem zalanym charakterystyczną masą śmietanowo – jajeczną zyskuje w Polsce coraz większą popularność.

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałek placka może być świetną przekąską lub przystawką. Quiche z grzybami to sezonowa propozycja, której składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Połączenie grzybów, sosu śmietanowego i natki pietruszki to najprostszy wariant; wypróbuj także orientalne składniki lub postaw na wyraziste sery. Quiche z grzybami z dodatkowym łagodnym sosem serowym lub czosnkowym może być również serwowany na wynos jako propozycja na lunch.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz