Partnerzy portalu
Składniki wzmacniające odporność na topie! Gwałtownie rośnie zainteresowanie składnikami wzmacniającymi odporność/fot. shutterstock

Składniki wzmacniające odporność na topie!

Najnowsze badania naukowe wykazują zależność między zdrowiem jelitowym a prawidłowym funkcjonowaniem całego organizmu, w tym również mózgu. Probiotyki oraz prebiotyki pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową i są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów, szczególnie w dobie COVID 19. Globalny rynek probiotyków dynamicznie rośnie i do roku 2027 osiągnie wartość 76,7 mld USD. Na polskim rynku widać coraz więcej produktów w różnych kategoriach, które zawierają probiotyki i/lub prebiotyki.

Autor: www.portalspozywczy.pl Data: 01 grudnia 2020 13:19

Badania wykazały, że zachowanie odpowiedniego mikrobiomu jelitowego wpływa na ogólny stan zdrowia człowieka i jego odporność. Nie bez powodu obecnie jelita nazywa się drugim mózgiem człowieka, gdyż działa niezależnie od mózgu i rdzenia kręgowego, czyli ośrodkowego układu nerwowego. Posiada również przynajmniej 100 mln komórek nerwowych. Ukryty w ścianach układu pokarmowego „mózg w jelitach” wiąże się z procesami trawienia, nastrojem, zdrowiem, a nawet sposobem myślenia. 

Za odpowiedni mikrobiom jelitowy odpowiadają prebiotyki i probiotyki. Prebiotyki są źródłem pożywienia dla zdrowych bakterii jelitowych. To węglowodany, których organizm nie może strawić, a więc innymi słowy to niestrawione składniki żywności. Trafiają do dolnego odcinka przewodu pokarmowego, gdzie działają jak pożywienie, stymulując rozwój potrzebnych mikroorganizmów, to znaczy „mikrobioty”. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które mają przynosić korzyści zdrowotne po spożyciu lub zastosowaniu w organizmie. Niektóre bakterie pomagają trawić żywność, niszczyć komórki powodujące choroby lub wytwarzać witaminy.

O wartości spożywania probiotyków i prebiotyków przekonują się konsumenci, u których rok do roku obserwuje się zwiększającą świadomość w zakresie żywienia, która wpływa między innymi na wzrost globalnego rynku probiotyków. Najnowsze prognozy pokazują, że rynek probiotyków wykaże roczny wskaźnik wzrostu na poziomie 6,7% od 2020 do 2027 roku i ostatecznie osiągnie wartość 76,7 mld USD do 2027 roku.

Wiele renomowanych instytucji naukowych, jak chociażby ISAPP (International Scientific Assocation for Probiotics and Prebiotics) potwierdziło, że odpowiednia mikroflora jelitowa pozytywnie wpływa na odporność ludzi. Z tego względu branża spożywcza na całym świecie od dawna dostrzega możliwość wzbogacania produktów spożywczych probiotykami oraz prebiotykami, nadając im dodatkowej funkcjonalności wpływającej na zdrowie konsumentów. Takim przykładem są od lat dostępne jogurty probiotyczne.

Rynek produktów wpływających na zdrowie jelit rośnie także w Polsce i coraz więcej firm poszerza portfolio o tego rodzaju rozwiązania. W ubiegłym roku Spółdzielnia Mleczarska Bieluch wprowadziła jogurt prebiotyczny typu greckiego z inuliną, naturalnym prebiotykiem pozyskiwanym z cykorii.

Przykładem jest również Activia do picia Shot Probiotiques zamknięta w 80-gramowym opakowaniu. Wraz z dynamicznym rozwojem rynku shotów w Polsce w sklepach można również znaleźć dwa rodzaje shotów prebiotycznych firmy Chias Brothers sprzedawanych pod marką Wellss a także batony probiotyczne zawierające ponad 10 mld żywych kultur bakterii. „

- Żywność pre- i probiotyczna była do tej pory kojarzona z kategorią nabiału, jednak my chcemy dawać konsumentowi możliwość wzbogacania mikroflory jelitowej poprzez produkty takie jak naturalne shoty na bazie soków owocowych czy poprzez batony. Produkty z prebiotykami oraz probiotykami są już dostępne w wielu krajach. W Polsce jednak jest to początek – zapewnia Maciej Mikołajczak z Chias Brothers.

Według najnowszych raportów firmy Mintel publikowanych w czerwcu 2020 roku, w wyniku koronawirusa odnotowano gwałtowny wzrost zainteresowania składnikami wzmacniającymi odporność w tym również probiotykami i prebiotykami, podczas gdy liczba patentów na żywność i napoje poprawiających odporność w ostatnich latach dynamicznie wzrosła. Wiele badań pokazuje, że również po zakończeniu pandemii konsumenci będą zainteresowani zachowywaniem prawidłowego mikrobiomu jelitowego i tym samym wspieraniem odporności organizmu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.