×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Słodycz, która chroni przed miażdżycą. Czy to możliwe?
Jakie składniki odżywcze ma chałwa?; fot. PAP Foto/Adam Hawałej

Słodycz, która chroni przed miażdżycą. Czy to możliwe?

Autor: Przegląd prasy/pysznosci.pl Opublikowano: 11 sierpnia 2023 14:41 | Zaktualizowano: 13 sierpnia 2023 09:01

Pochodzący z dalekich Indii przysmak, w Polsce był szczególnie popularny w czasach PRL-u. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kalorie w nim zawarte korzystnie wpływają na działanie naszego organizmu.

Chałwa zrobiona jest zazwyczaj z nasion sezamu i karmelu. Niekiedy dodaje się do niej również orzechy, bakalie, wanilie czy kakao.

Chałwa jest bardzo kaloryczna, ale…

Pomimo tego, że w 100 gramach chałwy jest aż 550 kcal, kalorie w niej zawarte zależą do grupy mało szkodliwych, a wręcz korzystnych dla organizmu. A to za sprawą m.in. ilości białka (12 gramów białka) czy obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (których źródłem jest sezam).

To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie zapobiegające odkładaniu się we krwi złogów, obniżają poziom trójglicerydów, przez co chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. W chałwie znajduje się też witamina E, która usuwa wolne rodniki i opóźnia starzenie się skóry, a także minerały takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń i sód.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz