Pochodzący z dalekich Indii przysmak, w Polsce był szczególnie popularny w czasach PRL-u. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kalorie w nim zawarte korzystnie wpływają na działanie naszego organizmu.
Chałwa zrobiona jest zazwyczaj z nasion sezamu i karmelu. Niekiedy dodaje się do niej również orzechy, bakalie, wanilie czy kakao.
Pomimo tego, że w 100 gramach chałwy jest aż 550 kcal, kalorie w niej zawarte zależą do grupy mało szkodliwych, a wręcz korzystnych dla organizmu. A to za sprawą m.in. ilości białka (12 gramów białka) czy obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (których źródłem jest sezam).
To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie zapobiegające odkładaniu się we krwi złogów, obniżają poziom trójglicerydów, przez co chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. W chałwie znajduje się też witamina E, która usuwa wolne rodniki i opóźnia starzenie się skóry, a także minerały takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń i sód.
Nie przegap najważniejszych wiadomości