W sobotę, 23 kwietnia, w warszawskiej Halii Gwardii dla mieszkańców stolicy gotować będą znani polscy i ukraińscy kucharze. Szefowie kuchni przedstawią sekrety przygotowywania najbardziej znanych potraw wielkanocnych.
W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znaleźli się m.in. Katarzyna Bosacka i Oliwia Bernady, Agnieszka Kręglicka z rodziną, Jan Kuroń i zastępca prezydenta miasta stołecznego Warszawy Michał Olszewski, Matteo Brunetti i zespół Pectus, Dimitrij Babak z restauracji Baczewski oraz Michał Toczyłowski i Jarosław Kret.
W menu znajdą się: faszerowane jajka, kiełbasa biała zapiekana w piwie, sałatka jarzynową, pasta alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz wielkanocna pascha.
Podczas wydarzenia, które poprowadzi Paweł Loroch - dziennikarz, krytyk i juror kulinarny, gwiazda Gastrofazy w AntyRadiu – zaplanowano także atrakcje i zabawy dla dzieci.
Patronatem honorowym objął wydarzenie Rafał Trzaskowski, prezydent miasta stołecznego Warszawy. Organizatorem jest Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.
Nie przegap najważniejszych wiadomości