Rezerwując pobyt w hotelowym pokoju, czy nocleg w B&B w ofercie najczęściej będziemy mieć śniadanie kontynentalne. Z czego składa się ''continental breakfast''?
Śniadanie kontynentalne najczęściej spotkamy w hotelach i innych miejscach noclegowych np. w B&B (Bed and Breakfast) w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych.
Śniadanie kontynentalne w wersji podstawowej serwowane na talerzach lub w formie bufetu składa się pieczywa np. tostów czy rogalików (najczęściej z ciasta francuskiego), dżemu, kawy czy herbaty oraz soku - najczęściej pomarańczowego. W skład podstawowej wersji wchodzić mogą również masło i miód.
Wersja rozszerzona śniadania kontynentalnego będzie zawierała również wędliny, ser żółty, jajko na twardo, a nawet parówki/kiełbaski, jajecznicę lub mleko i płatki czy jogurt. W niektórych bufetach ze śniadaniem kontynentalnym pojawiają się również świeże owoce, głównie banany, jabłka czy plastry arbuza.
Jest to jedno z bardziej skromnych, podstawowych śniadań oferowanych w cenie w obiektach hotelowych. Po drugiej stronie skali jest zróżnicowane, wieloskładnikowe śniadanie angielskie - z czego się składa english breakfast?
Czytaj też English Breakfast. Z czego się składa? Czy warto je mieć w menu? Chef Ralph Bujnicki odpowiada
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.