Partner portalu
Sosy i owoce największym grzechem włoskiej pizzy (wywiad) Sosy i owoce największym grzechem prawdziwej włoskiej pizzy (wywiad), fot. materiały prasowe

Sosy i owoce największym grzechem włoskiej pizzy (wywiad)

Bez wątpienia pizza jest jednym z najpopularniejszych potraw na świecie. We Włoszech pizza jest rodzinnym posiłkiem, lecz jej wersje mogą być bardzo niestandardowe! O tajnikach prawdziwej włoskiej pizzy opowiada Fabrizio Arcese, rodowity Włoch.

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 19 listopada 2020 14:38

Jaka jest prawdziwa włoska pizza?

Włoska pizza to pyszne danie, które my Włosi jemy prawie codziennie. Można ją zrobić na wiele sposobów, ale zawsze urzeknie nas smakiem i nigdy nas nie zmęczy. To jest jej wielka siła i przewaga nad innymi daniami. Pizza jest naprawdę zakorzeniona w naszej kulturze. Świadczyć o tym chociażby fakt, że możemy ją jeść jako obiad, kolację, siedem dni w tygodniu. Aby delektować się jej smakiem, nie potrzebujemy specjalnej okazji. Czasami jednak znajdujemy wymówkę, mówiąc „chodźmy na pizzę” tylko po to, aby pobyć razem ze sobą.

Czy współcześni Włosi faktycznie są tak przywiązani do pizzy?

Tak, pizza jest częścią naszej kultury. Jej smak wszyscy nosimy w sobie od dzieciństwa. To najsmaczniejsza i najsłodsza część naszego, włoskiego życia. Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że jest tak słodka jak Nutella. Właściwie musimy zrobić białą pizzę z Nutellą.

Dlaczego pizza zrobiła taką oszałamiającą karierę na całym świecie?

Uważam, że pizza miała tak silny wpływ na świat, ponieważ jest lekką, smaczną i bardzo urzekającą potrawą. Nigdy cię nie męczy i zawsze chcesz jej więcej i więcej. To zwycięski produkt. W pewnym sensie trochę jak makaron.

Co jest sekretem idealnego ciasta pizzy?

Sekretem dobrego ciasta zdecydowanie jest wybór odpowiedniej mąki przeznaczonej do pizzy. Dla nas, Włochów, z pewnością niewybaczalne jest użycie nieodpowiedniej mąki lub użycie zbyt dużej ilości drożdży. Wówczas pizza staje się ciężka i niezbyt smaczna. Trzeba pamiętać, że nawet przy złym procesie zakwaszania, pizza pozostaje miękka.

Poza tym należy użyć dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dobrych drożdży lub drożdży macierzystych, które byłyby ciastem zakwasowym z innymi, działającymi w specyficzny sposób mikroorganizmami.

Jaka jest Pana ulubiona pizza?

Moja ulubiona pizza to Pizza alla Romana. Tradycyjny przepis to ciasto, na nim sos pomidorowy, mozzarella, anchois i oregano, ale ja wolę bazylię. To jest tak smaczna pizza, że zawsze po niej nadal jestem głodny.

Wspomniał Pan o dodatkach do pizzy. Czego Włoch nigdy nie dodałby do pizzy?

Na pewno do pizzy nigdy nie dodawaliśmy tych wszystkich sosów, jak robią to Polacy. Sosy zabijają prawdziwy smak i aromat cista. I kolejna rzecz, której nie nakładamy na pizzę to owoce.

Dziękuję za rozmowę.

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.