Partnerzy portalu
Sowa, Baron, Trzópek - uznani szefowie kuchni wspierają Ukrainę Podczas kolacji charytatywnej przygotowanej przez uznanych szefów kuchni z Robertem Sową na czele zebrano 106 tys. zł. Fot. Robert Sowa/Facebook

Sowa, Baron, Trzópek - uznani szefowie kuchni wspierają Ukrainę

Świat gastronomii wspiera Ukrainę. Szefowie kuchni, z których część jest też restauratorami, organizując kolacje degustacyjne i inne wydarzenia z sukcesem zbierają pieniądze na rzecz Ukrainy.

Autor: KG/horecatrends Data: 18 marca 2022 07:45

Najszybsi byli kucharze - właściciele food trucków, którzy ruszyli na granicę polsko-ukraińską, by karmić uchodźców. Szefowie kuchni, z których część jest też restauratorami pomagają gotując w specjalnych projektach, przekazując utarg i organizując wydarzenia z menu degustacyjnym.

Dużym wydarzeniem była kolacja degustacyjna „Świat gastronomii dla Ukrainy’’, jaka miała miejsce 5 marca w Haston City Hotel w Warszawie. Kolacja została przygotowana przez szefów kuchni z Robertem Sową na czele. Tworzyli ją m.in. Jerzy Sobieniak, Giancarlo Russo, Teo Vafidis i Wojciech Hrapkiewicz. Wydarzenie okazało się sukcesem. Zebrano 106 tys. zł

Szef kuchni Robert Trzópek zdecydował o przeznaczeniu utargu z 10 marca w swojej restauracji Bez Gwiazdek w Warszawie na „wsparcie naszych niesamowicie dzielnych sąsiadów zza wschodniej granicy’’. Goście dopisali i Bez Gwiazdek mogła przekazać Polskiej Akcji Humanitarnej 13,5 tys. zł na pomoc Ukraińcom.

Aleksander Baron zaangażował się w wielką akcję ''Żywimy na Zachodnim'' i wezwał do działania innych przedstawicieli gastronomii, a w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN lepił hamantasze.

Czytaj też: "Żywimy na Zachodnim" - Aleksander Baron namawia gastronomię do wsparcia Ukraińców

 

W ramach akcji ''Hamantasze dla Ukrainy'' zebrano 7579 zł, które zostały przekazane PAH na rzecz ofiar wojny na Ukrainie. 

Ferment Group, do której należą Butchery&Wine, Le Braci, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Rozbrat 20 przekazało na rzecz Ukrainy 10% z przychodu w w/w restauracjach. Zaś 7 marca w Koneser Grill miało miejsce Aperitivo dla Ukrainy. Wspólnie gotowali wszyscy szefowie Ferment Group, była też licytacja win z prywatnej kolekcji Wojciecha Bońkowskiego. 100 proc. przychodu z wydarzenia przeznaczono na Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowe na pomoc Ukrainie. 

2 kwietnia na BioBazarze w Katowicach zbierze się kolektyw szefów kuchni ''Szychy na szychcie''. W wydarzeniu wezmą udział wielokrotnie nagradzani kucharze ze Śląska, pracujący w znakomitych restauracjach: Mateusz Bieniek (Restauracja PLADO|Restauracja UMAMI ), Szymon Bracik (Śląska Prohibicja), Dominik Duraj (Restauracja Młodnik), Grzegorz Miśta (Hotel Natura Residence), Katarzyna Rogowska (Amfora Restaurant & Cocktail Bar), Marek Furczyk oraz Witold Wróbel (Sezo'novo). 

Szefowie kuchni utworzą trzy drużyny, a ich zadaniem będzie przygotowanie brunchu z ekologicznych składników. Bilet-cegiełka na to wydarzenie kosztuje min. 60 zł. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.