Świat gastronomii wspiera Ukrainę. Szefowie kuchni, z których część jest też restauratorami, organizując kolacje degustacyjne i inne wydarzenia z sukcesem zbierają pieniądze na rzecz Ukrainy.
Najszybsi byli kucharze - właściciele food trucków, którzy ruszyli na granicę polsko-ukraińską, by karmić uchodźców. Szefowie kuchni, z których część jest też restauratorami pomagają gotując w specjalnych projektach, przekazując utarg i organizując wydarzenia z menu degustacyjnym.
Dużym wydarzeniem była kolacja degustacyjna „Świat gastronomii dla Ukrainy’’, jaka miała miejsce 5 marca w Haston City Hotel w Warszawie. Kolacja została przygotowana przez szefów kuchni z Robertem Sową na czele. Tworzyli ją m.in. Jerzy Sobieniak, Giancarlo Russo, Teo Vafidis i Wojciech Hrapkiewicz. Wydarzenie okazało się sukcesem. Zebrano 106 tys. zł.
Szef kuchni Robert Trzópek zdecydował o przeznaczeniu utargu z 10 marca w swojej restauracji Bez Gwiazdek w Warszawie na „wsparcie naszych niesamowicie dzielnych sąsiadów zza wschodniej granicy’’. Goście dopisali i Bez Gwiazdek mogła przekazać Polskiej Akcji Humanitarnej 13,5 tys. zł na pomoc Ukraińcom.
Aleksander Baron zaangażował się w wielką akcję ''Żywimy na Zachodnim'' i wezwał do działania innych przedstawicieli gastronomii, a w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN lepił hamantasze.
Czytaj też: "Żywimy na Zachodnim" - Aleksander Baron namawia gastronomię do wsparcia Ukraińców
W ramach akcji ''Hamantasze dla Ukrainy'' zebrano 7579 zł, które zostały przekazane PAH na rzecz ofiar wojny na Ukrainie.
Ferment Group, do której należą Butchery&Wine, Le Braci, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Rozbrat 20 przekazało na rzecz Ukrainy 10% z przychodu w w/w restauracjach. Zaś 7 marca w Koneser Grill miało miejsce Aperitivo dla Ukrainy. Wspólnie gotowali wszyscy szefowie Ferment Group, była też licytacja win z prywatnej kolekcji Wojciecha Bońkowskiego. 100 proc. przychodu z wydarzenia przeznaczono na Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowe na pomoc Ukrainie.
2 kwietnia na BioBazarze w Katowicach zbierze się kolektyw szefów kuchni ''Szychy na szychcie''. W wydarzeniu wezmą udział wielokrotnie nagradzani kucharze ze Śląska, pracujący w znakomitych restauracjach: Mateusz Bieniek (Restauracja PLADO|Restauracja UMAMI ), Szymon Bracik (Śląska Prohibicja), Dominik Duraj (Restauracja Młodnik), Grzegorz Miśta (Hotel Natura Residence), Katarzyna Rogowska (Amfora Restaurant & Cocktail Bar), Marek Furczyk oraz Witold Wróbel (Sezo'novo).
Szefowie kuchni utworzą trzy drużyny, a ich zadaniem będzie przygotowanie brunchu z ekologicznych składników. Bilet-cegiełka na to wydarzenie kosztuje min. 60 zł.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.