Lipiec to najgorętszy okres dla fanów jagodzianek i cukierników, którzy wypiekają je teraz na potęgę. Najpopularniejsze są jagodzianki hojnie obsypane kruszonką, wypełnione ciemnogranatowym owocem po brzegi.
W Cafe Byfyj na katowickim Nikiszowcu sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Do wyboru jagodzianki z kruszonką lub bez.
Przepis na jagodzianki Michała Korkosza, autora bloga ''Rozkoszny'' robi w sieci furorę. To ''Jagodzianki luksusowe. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało''.
W cukiernia Lukullus w Warszawie jagodzianki z kruszonką są ''nadziane po brzegi'', ale pojawiła się też Panna Bigotka ''wypełniona po brzegi lekkim kremem waniliowym i domową konfiturą z leśnych jagód''.
Agata Stankiewicz Sugarlady podpowiada, by robiąc jagodzianki w wypiekach drożdżowych używać japońskiej metody tangzhong.
W cukierni Odette powstaje flan waniliowy z jagodami.
Katowicki Kafej przygotowuje dla swoich gości ptysiodzianki wypełnione jagodami oraz gofry, bezy i pankejki również z jagodami.
W krakowskiej cukierni Słodko i Czule dbają o to, by jagodzianki były ''hojnie oprószone kruszonką''.
W Breaking Bread w krakowskich Grzegórzkach parą dla jagód zostały truskawki.W pracowni wypieków Gigi we Wrocławiu powstają jagodzianki 2.0, czyli jagody + cukier + kwaśna śmietana.
Piotr Kucharski podaje przepis na borówczanki i podpowiada, że tak samo można zrobić jagodzianki, zamieniając tylko owoce.
Jagodzianki z Ciastko z dziurką przy Wilczej w Warszawie uginają się od kruszonki i jagód.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.