Partnerzy portalu
Spieszmy na jagodzianki. Jak robią je najlepsze cukiernie i blogerzy? Przepis Michała Korkosza, autora bloga Rozkoszny na jagodzianki luksusowe podbił sieć. Fot. Rozkoszny/Facebook

Spieszmy na jagodzianki. Jak robią je najlepsze cukiernie i blogerzy?

Autor: KG/horecatrends Data: 30 lipca 2022 12:20

Lipiec to najgorętszy okres dla fanów jagodzianek i cukierników, którzy wypiekają je teraz na potęgę. Najpopularniejsze są jagodzianki hojnie obsypane kruszonką, wypełnione ciemnogranatowym owocem po brzegi. 

W Cafe Byfyj na katowickim Nikiszowcu sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Do wyboru jagodzianki z kruszonką lub bez. 

Przepis na jagodzianki Michała Korkosza, autora bloga ''Rozkoszny'' robi w sieci furorę. To ''Jagodzianki luksusowe. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało''. 

W cukiernia Lukullus w Warszawie jagodzianki z kruszonką są ''nadziane po brzegi'', ale pojawiła się też Panna Bigotka ''wypełniona po brzegi lekkim kremem waniliowym i domową konfiturą z leśnych jagód''.

Agata Stankiewicz Sugarlady podpowiada, by robiąc jagodzianki w wypiekach drożdżowych używać japońskiej metody tangzhong. 

W cukierni Odette powstaje flan waniliowy z jagodami. 

Katowicki Kafej przygotowuje dla swoich gości ptysiodzianki wypełnione jagodami oraz gofry, bezy i pankejki również z jagodami. 

W krakowskiej cukierni Słodko i Czule dbają o to, by jagodzianki były ''hojnie oprószone kruszonką''. 

W Breaking Bread w krakowskich Grzegórzkach parą dla jagód zostały truskawki. 

W pracowni wypieków Gigi we Wrocławiu powstają jagodzianki 2.0, czyli jagody + cukier + kwaśna śmietana. 

Piotr Kucharski podaje przepis na borówczanki i podpowiada, że tak samo można zrobić jagodzianki, zamieniając tylko owoce. 

Jagodzianki z Ciastko z dziurką przy Wilczej w Warszawie uginają się od kruszonki i jagód. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz