Sprzedaż roślinnych zamienników mięsa w USA osiągnęła ok. miliard dolarów w 2020 r.



www.horecatrends.pl / plantbasednews.org - 09 stycznia 2020 12:10


Rok 2019 był wielkim rokiem dla mięsa roślinnego. Według danych Nielsen sprzedaż roślinnych zamienników mięsa wzrosła o 10,2 procent w 2019 r., osiągając 946,6 mln dol. Zdaniem analityków, "jesteśmy na początku dużej zmiany" - podaje serwis plantbasednews.org.




Good Food Institute, organizacja non-profit skupiona na tworzeniu zrównoważonego systemu żywności, twierdzi, że sprzedaż roślinnych zamienników mięsa może dalej rosnąć, ze względu na  rosnący popyt na bardziej etyczną, zdrową i zrównoważoną żywność.

Chcąc wykorzystać ten rosnący popyt, wielu dużych producentów mięsa stworzyło własne asortymenty roślinne, w tym giganci tacy jak Smithfield Foods i Tyson Foods.

Według Johna Pauleya, dyrektora handlowego w Smithfield Foods, firma spodziewa się, że popyt na żywność bezmięsną będzie rosnąć. - Jako amerykańska firma spożywcza i światowy lider w dziedzinie protein, zapewnienie konsumentom możliwości wyboru i dostosowanie się do ich preferencji pozostanie integralną częścią naszej działalności - powiedział.