Wielkanoc, oprócz przeżyć religijnych, to doskonała okazja do przejedzenia. Gdy już się nam przyzdarzy warto sięgnąć po zioła, aby ulżyć nadwyrężonemu żołądkowi i jelitom. Co warto wiedzieć?
Niestrawność to stan, w którym organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić dostarczone pożywienie. Niestrawność zwykle spowodowana jest nadmiernym jedzeniem, spożyciem zbyt wielu ciężkostrawnych potraw, ale także określonymi chorobami, stresem, czy lekami syntetycznymi.
Gdy po świątecznym obiedzie dotknie kogoś problem niestrawności, warto sięgnąć po zioła, które są łatwo dostępne, proste w przygotowaniu i bezpieczne. Z tego względu warto mieć w domu takie produkty zielarskie jak koszyczek rumianku, suszone liście mięty pieprzowej, szałwię czy owoc kopru włoskiego. Wszystkie te zioła w łagodny sposób wspomagają trawienie.
Rumianek m.in. łagodzi podrażnienia żołądka oraz rozluźnia mięśnie odpowiedzialne za przemieszczanie się pokarmu w jelitach. Dodatkowo ma działanie kojące układ trawienny. Co ważne, jest to zioło całkowicie bezpieczne, które można bez obaw podawać nawet małym dzieciom. Rumianek w przypadku niestrawności powinien być ziołem pierwszego wyboru.
Mięta pieprzowa, która jest krzyżówką krzyżówek innych gatunków mięty, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczająco, odkażająco, przeciwbólowo. Jest to również skuteczne zioło na niestrawność.
Koper włoski poprawia trawienie i ułatwia wydzielanie gazów, przez co zmniejsza wzdęcia.
Odrębną grupą ziół niezwykle pomocną w problemach trawiennych są zioła gorzkie. W sposób naturalny pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych, trzustkowych, a tym samym znacznie ułatwiają i przyspieszają trawienie. Są to goryczka żółta, doskonale znany naszym babciom, a dziś już nieco zapomniany piołun, także cykoria podróżnik, bylica boże drzewko, bylica pospolita i drapacz lekarski.
Pomocne w problemach trawiennych są także niezwykle skuteczny krwawnik pospolity, delikatna jasnota purpurowa oraz napar z dziurawca.
Więcej czytaj na www.portalspozywczy.pl.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.