Partner portalu
Świąteczno-noworoczna ankieta horecatrends: Adam Chrząstowski Adam Chrząstowski

Świąteczno-noworoczna ankieta horecatrends: Adam Chrząstowski

Jak Adam Chrząstowski podsumowuje mijający rok w gastronomii i jakie ma plany i założenia na 2020 r.? Zapraszamy do świąteczno-noworocznej ankiety horecatrends.pl.

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 17 grudnia 2019 11:28

1. Największym gastro trendem w 2019 r. był(a)…?

Zwróciliśmy się jako konsumenci w stronę ekologii. Wzrosła świadomość pochodzenia produktu, ekologicznych aspektów hodowli i upraw. Zaczęliśmy ograniczać użycie tworzyw sztucznych. Popularność zdobywa zero waste. 

2. Jaki największy kulinarny trend przewiduje Pan na 2020 r.?

Mam nadzieję, że w gastronomii będą bardziej widoczne kobiety. Rośliny przestaną być dodatkiem i staną się równoprawnym składnikiem obok protein. Chciałbym aby trendy zapoczątkowane w 2019 r. utrzymały się utrzymały, a nie były wyłącznie modą.  

3. Co by Pan chciał znaleźć w tym roku pod choinką?

Dobrą kuchnię do mojego nowego domu. Najlepiej w komplecie z okapem ;-)

4. Jakie ma Pan foodowe postanowienie noworoczne?

Chcę zwolnić tempo. Osiąść i gotować w jednym miejscu. Schudnąć ;-)

Poza tym początek roku będzie pod znakiem przygotowań do półfinału Bocuse d'Or w Tallinie. Mam cichuteńką nadzieję, że uda się te działania przedłużyć na drugą połowę roku, czyli o przygotowania do finału Bocuse d'Or w Lionie. Uplasowanie Kuby Kasprzaka w pierwszej dziesiątce europejskich półfinałów byłoby dla mnie najlepszym prezentem urodzinowym - jestem z 29 maja, a kontynentalna selekcja odbywa się właśnie 28-29 maja 2020 r.

Wszystkiego najlepszego na Święta i spełnienia planów na 2020 r. życzy redakcja Horecatrends.pl!

 

Adam Chrząstowski pracował w Szwajcarii, Szanghaju (tu przez kilka lat z powodzeniem prowadził dwie restauracje) - oraz w Warszawie i Krakowie. Menu, jakie na początku lat 90. wraz z Kurtem Schellerem współtworzył w Hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta. To także były szef kuchni i współwłaściciel uznanej krakowskiej restauracji Ancora oraz - do niedawna - szef kuchni restauracji Ed Red. Podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku piastował prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego. Chrząstowski jest także cenionym publicystą kulinarnym oraz szkoleniowcem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.