Partnerzy portalu
Światowa Olimpiada Pizzy Neapolitańskiej w Neapolu Światowa Olimpiada Pizzy Neapolitańskiej w Neapolu; fot. shutterstock

Światowa Olimpiada Pizzy Neapolitańskiej w Neapolu

Autor: AW Data: 01 czerwca 2022 12:45

W Poznaniu w Szkole AVPN odbyła się Selekcja Polska na Olimpiadi Vera Pizza Napoletana (3-6 lipca 2022) w obecności prezydenta AVPN Antonio Pace. W trakcie konkursu wyłoniono po trzech zawodników w kategorii amatorów i zawodowców. Do ekipy dołączy 10 pizzaiolo verace, którzy nie muszą przechodzić selekcji. Prezydent podkreślił wysoki poziom uczestników zwracając uwagę, że Polska obecnie po Włoszech jest czwartym krajem na świecie z największą ilością pizzeri neapolitańskich posiadających certyfikat AVPN.

 

Światowa Olimpiada Pizzy Neapolitańskiej w Neapolu

Wszyscy zawodnicy musieli wykonać pizzę margheritę na przygotowanym przez siebie wcześniej w domu cieście. Organizator zapewniał składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Jury obradowało w składzie: Antonio Pace – Prezydent AVPN, Marcin Garbowski - brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic obaj uczestniczyli w Olimpiadzie przed trzema laty oraz Fulvio Belfiore – pizzaiollo verace pracujący m.in. dla AVPN.

Amatorzy (nie pracują zawodowo, a wypiekają pizzę tylko dla siebie i znajomych w zaciszu domowym) najpierw musieli rozwiązać test złożony z dziesięciu pytań, a dopiero potem stanęli pojedynczo do przygotowania pizzy i jej wypieczenia w certyfikowanym piecu domowym OONI CARU opalanym gazem. W rywalizacji wzięło udział 8 zawodników z całej Polski. Do Neapolu pojadą według kolejności:

1. Wojciech Matyś  - zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu

2. Andrzej Piekarz

3. Kamil Błaszczyk.

Od zawsze lubiłem pizzę i to każdą. Potem zacząłem odkrywać historię i pochodzenie pizzy neapolitańskiej. Zauroczyłem się całą otoczką wokół niej i to zarówno tradycją, jak i sposobem przygotowywania ciasta, no i w konsekwencji smakiem. Jest to coś wyjątkowego, niepowtarzalnego i cieszę się, że stałem się częścią tej magii


Moi znajomi i bliscy już mają lekko dosyć moich wypieków, bo ja robię ją przynajmniej 2 razy w tygodniu. To wynika z mojej miłości do pizzy. Dwa razy do roku przygotowuję pizzę dla swoich uczniów przy okazji robiąc wydarzenie, by nie tylko pokazać smak, ale i kulturę. Cieszę się z sukcesu, kocham Neapol i nie mogę się doczekać wyjazdu na Olimpiadę, gdzie na pewno dam z siebie wszystko.

Po amatorach do rywalizacji stanęli zawodowcy. Są to pizzaiolo, którzy pracują w pizzeriach neapolitańskich, ale nie posiadający jeszcze tytułu pizzaiolo verace. Na starcie pojawiło się 9 uczestników, w tym jedna kobieta, co w tym zawodzie jest niezwykle rzadkie. Do Neapolu pojadą:

1. Tomasz Wolski - zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu.

2. Agnieszka Stachoń

3. Wojciech Janik

- Pizzaiolo jestem od 15 lat, ale przy neapolitańskiej pracuję od roku. Trzeba było wiele w swoich umiejętnościach przestawić, bo to trudny, ciężki do wykonania produkt, ale dający olbrzymią satysfakcję przy jego wytwarzaniu. Niedaleko miejscowości, w której mieszkam mój znajomy, Włoch prowadzi pizzerię neapolitańską i pasję wziąłem od niego. Chciałbym powalczyć w Neapolu o pierwszą trójkę. Pracuję w Hotelu Szczawnica Park w Szczawnicy, gdzie mamy osobną restaurację z pizzą neapolitańską. Prowadzimy ją od grudnia zeszłego roku. W najbliższym czasie chciałbym też skończyć kurs w Szkole AVPN w Poznaniu, by sięgnąć po tytuł pizzaiolo verace.

Sporo furorę zrobiła Agnieszka Stachoń, bo wystartowała jako jedyna kobieta i od razu stanęła na pudle, co dało jej awans do reprezentacji Polski na Olimpiadę: 

- Powiem szczerze, że oprócz siebie nie widziałam przy piecu innej kobiety. Nie będę ukrywać, że jestem mocno zaskoczona, że w debiucie osiągnęłam taki sukces. Przecież musiałam zaprezentować swoje umiejętności przed prawdziwymi tuzami, certyfikowanymi pizzaiolo, no i samym prezydentem AVPN. Od trzech lat pracuję w Cimone Pizzeria & Restaurant w Brzegu Dolnym. Do zawodu trafiłam z miłości do gotowania. Byłam stałym gościem Cimone i po roku zakiełkowała myśl, że chcę to robić, co oni tu robią. W Neapolu chciałabym się zaprezentować jak najlepiej, no i  kolejnym krokiem będzie szkolenie by powalczyć o zaszczytny tytuł pizzaiolo verace - Agnieszka Stachoń.

Prezydent AVPN Antonio Pace oraz Marcin Garbowski zgodnie podkreślali, ze poziom konkursu był bardzo wysoki i że wszyscy nie wypadli z ram pizzy neapolitańskiej

- Każdy z uczestników przygotował prawdziwą pizze neapolitańską, a o sukcesie decydowały niuanse. Uczestnicy muszą też pamiętać i z tym się godzić w każdym momencie swojej kariery, że oceniani są za pizzę\, którą zrobili tu i teraz, a jak podpowiada doświadczenie całego mojego życia, żeden pizzaiolo nigdy nie zrobił dwóch takich samych pizzy. Gratuluję wszystkim uczestnikom i cieszę się, że tak bardzo pokochaliście moją pizzę – powiedział Antonio Pacce.

- Kiedy razem z Jędrzejem startowaliśmy trzy lata temu w Olimpiadzie byliśmy jedyni. Dzisiaj do Neapolu pojedzie mocna ekipa 3 amatorów, 3 zawodowców i 10 pizza verace. Razem licząc naszą selekcję w Olimpiadzie weźmie udział blisko 30 Polaków. To postęp niebywały. Mamy też 28 certyfikowanych przez AVPN pizzerii w Polsce. Pan prezydent żartobliwie mówi, żebyśmy lekko przyhamowali i nie wyprzedzili Neapolu. Będzie to trudne, bo jest tam blisko 3 tys pizzerii. Ale uspakajamy Pan prezydenta, będziemy zawsze o jedną mieli mniej – mówił na zakończeniu imprezy Marcin Garbowski.

Dyrektor Szkoły AVPN w Polsce, Ewelina Przygocka podziękowała wszystkim uczestnikom życząc sukcesów podczas Olimpiady w Neapolu. Pani Dyrektor wraz z męzżem Jarosławem Przygockim są także właścicielami Pizzerii Neapolitańskiej Forni Rossi w Poznaniu na Wildzie. To pierwsza w Polsce pizzeria, która posiadała certyfikat AVPN. W trakcie wczorajszej imprezy odebrała od prezydenta Antonio Pace, certyfikat na pizzę fritta. Pizza fritta, czyli smażona, jest jedną z najstarszych i bardzo lubianych pizz w Neapolu. Dostępna do kupienia w każdej pizzerii. Podawana jest w formie wielkiego pieroga (calzone) lub okrągła (dwie sklejone, okrągłe pizze z nadzieniem w środku). To olbrzymie wyróżnienie, bo Forni Rossi, jest poza Włochami jedyną w Europie pizzerią posiadającą certyfikat na pizzę fritta. W menu restauracji jest od początku jej istnienia.

Imprezę zakończyło wręczenie tytułu pizzaiolo verace senior dla Michała Smejdy, pizzaiolo pracującego w Forni Rossi na poznańskiej Wildzie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz