Światowy Dzień Hamburgera świętujemy 28 maja



www.horecatrends.pl - 28 maja 2021 08:57


Kuchnia amerykańska już dawno podbiła serca Polaków. A 28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Czy wiadomo już, co zjemy na obiad albo kolację?


Światowy Dzień Hamburgera - za co go kochamy

Hamburger to typowe danie typu fast food, kanapka (sandwich) z kotletem z mięsa wołowego. Porcja mięsa mielonego uformowana jest tu w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie.

Gotowy kotlet bywa zwykle umieszczany między dwoma kawałkami lekko przypieczonej, poprzecznie przeciętej bułki (co pozwala go jeść trzymając w dłoni, bez pomocy sztućców), oraz ugarnirowany dodatkami takimi jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. W języku polskim słowo „hamburger” oznaczać może także sam, niepanierowany kotlet z mięsa mielonego.

{fb;https://www.facebook.com/7StreetPolska/photos/a.413903122045117/3505895336179198/}

Hamburgery bez mięsa coraz popularniejsze

Veggie Burger, czyli pełny warzyw burger od 21 kwietnia jest dostępny we wszystkich restauracjach McDonald’s w kraju.  Pozycja na stałe zagości w menu McDonald’s Polska.

Z kolei Burger King szykuje się do otwarcia pierwszego całkowicie bezmięsnego lokalu w Niemczech. W menu znajdą się standardowe propozycje jednak z roślinnymi zamiennikami mięsa.

W Polsce kultowa sieć wege lokali Krowarzywa od kilku lat serwuje roślinne burgery. 

{fb;https://www.facebook.com/Krowarzywa/photos/pcb.3800387523423382/3800386286756839/}

Hamburger - ile ma kalorii

Kalorie w burgerach pochodzą z tłuszczu, który jest przekształcany przez organizm w tkankę tłuszczową. Klasyczny hamburger ma ok. 655 kcal. Kalorii w burgerze z dodatkiem sera żółtego i bekonu jest w sumie ok. 850. Bułka pszenna to źródło ok. 160 kcal, 2 plasterki żółtego sera to ok. 160 kcal, w hamburgerze wołowym jest ok. 390 kcal. Dodatkowy chrupiący bekon wkładany do hamburgera to kolejnych 100 kcal, a dwie łyżeczki sosu barbecue to plus ok. 40 kcal.

Zdaniem dietetyków należy unikać dań wysoko przetworzonych i typu fast food. Zbyt częste jedzenie bogatych w tłuszcz hamburgerów może być przyczyną otłuszczenia narządów i zaburzenia gospodarki lipidowej. W przyszłości skutkuje to np. miażdżycą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym. Zwolennicy hamburgerów nie powinni ich jeść częściej niż raz w miesiącu.

{fb;https://www.facebook.com/SosyFanex/photos/a.281290498592704/3994273297294387/}