Partnerzy portalu
Światowy Dzień Makaronu. Za co go kochamy? Światowy Dzień Makaronu świętujemy 25 października/fot. shutterstock

Światowy Dzień Makaronu. Za co go kochamy?

Światowy Dzień Makaronu świętujemy 25 października. Makaron to podstawa kuchni włoskiej, ale wszelkiego rodzaju kluski znane są i szanowane niemal na całym świecie. Polacy kochają pastę w każdym wydaniu.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 24 października 2021 21:44

Światowy Dzień Makaronu obchodzimy 25 października

Obchody ustanowiono w 1995 roku z inicjatywy 40 producentów, by pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie. Wyróżniono około 600 gatunków i kształtów makaronu.

Makaron - pasta i basta

Makaron od lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla bardziej doświadczonych miłośników kulinariów.

Światowy Dzień Makaronu - za co go kochamy

 

Święto miłośników spaghetti, penne czy fusilli obchodzone jest już od 1995 roku. Nic w tym dziwnego, skoro makaron stał się tak powszechnym produktem w kuchniach całego świata, a na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki jego rodzajów. Używany jest m.in. do dań na słono, słodko, ostro, do zup, sałatek czy zapiekanek. Jest doskonałym składnikiem do przygotowywania szybkich, a jednocześnie pełnych smaku dań oraz wykwintnych kompozycji.

 

Makaron - z czym to się je?

Makaron to mąka i woda. W zależności od rodzaju makaronu do jego wyrobu wykorzystuje się różne rodzaje mąk, m.in.: mąkę pszenną, mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę orkiszową, mąkę ryżową, mąkę sojową oraz kaszkę makaronową, tzw. semolinę. Popularne są też makarony z mąki pełnoziarnistej.

Niekiedy dodaje się także jaja, które sprawiają, że makaron jest twardszy i ma bardziej intensywną żółtą barwę. Charakterystyczny kolor makaronu można uzyskać dodając do niego zioła, szpinak, pokrzywę, suszone pomidory, marchew czy sepię (barwnik mątwy) - informuje poradnikzdrowie.pl.

Makaron - wartości odżywcze

Makaron jest produktem o umiarkowanej kaloryczności. Jego wartość energetyczną zwiększają sosy, z którymi często są podawane.

Makaron jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz miedzi, cynku, żelaza i magnezu, jednak zawartość witamin i składników mineralnych jest nieznaczna w makaronach białych. Znacznie więcej zawierają ich makarony pełnoziarniste. Są one bogate w błonnik pokarmowy i mają niższy indeks glikemiczny.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.