Pizza to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Dzięki prostemu przepisowi na sukces: ciasto plus dodatki, do swoich potrzeb i kulinarnych gustów zaadaptowali ją mieszkańcy najróżniejszych państw świata. Po który wariant najczęściej sięgają Polacy?
Pizza na początku roku świętuje aż dwukrotnie. 17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy, z kolei 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jest chętnie jadana również w pozostałe dni o każdej porze dnia i nocy.
Na czym polega sekret tego kultowego posiłku, który pokochały miliony na całym świecie? Jedni uważają, że tkwi w prostocie i mnogości wariantów. Inni mówią - że pizzy po prostu nie da się nie kochać...
Jej historia sięga starożytnej Grecji, gdzie wykonywano placki z mąki, oliwy i soli. W XVI wieku w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory. Dopiero, gdy w XIX w. królowa Margherita di Savoia uznała placek z serem, mozzarellą, pomidorami i bazylią za wyśmienity, pizza zdobyła prawdziwe uznanie. Do dzisiaj pizza Margherita symbolizuje trzy kolory włoskiej flagi - biały ser, zielone liście bazylii i czerwone pomidory.
Napoletana, margherita, calzone, czyli TOP 3 najlepszych pizz na świecie według rankingu Taste Atlas. Z okazji Światowego Dnia Pizzy przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje dzisiejszego bohatera. Co ciekawe, wysoko w rankingu znalazła się pizza hawajska.
Pizza Napoletana znana jest w dwóch wersjach. Pierwsza – najprostsza to marinara, która składa się z pomidorów, świeżego czosnku i suszonego oregano. Drugi rodzaj – margherita – jest z pomidorami, mozzarellą i świeżymi liśćmi bazylii. To połączenie, którego kolory mają reprezentować włoską flagę. W obu przypadkach skórka jest bardzo cienka u podstawy i przy prawidłowym upieczeniu powinna mieć typowe zwęglone "cętki lamparta".
Początki tego kultowego neapolitańskiego dania sięgają początku XVIII wieku. Trzy neapolitańskie pizzerie, które – zdaniem użytkowników Taste Atlas – serwują najlepszą pizzę Napoletana to: L'Antica Pizzeria da Michele, Gino e Toto Sorbillo, Antica Pizzeria i Friggitoria Di Matteo.
Pizza Margherita zasługuje na osobną uwagę i została jeszcze raz doceniona przez Taste Atlas. Jako osobny rodzaj zajęła drugie miejsce w rankingu.
Internauci docenili także takie rodzaje pizzy, jak: quattro formaggi czy kwadratowa pizza sycylijska znana w Nowym Jorku. Co ciekawe, na 11. miejscu rankingu znalazła się kontrowersyjna pizza hawajska, która powstała w Ontario w połowie lat 60. i opiera się na połączeniu sera, szynki z egzotycznym ananasem. Ponoć najlepszą hawajską serwują w Pizzeria Barbarella (Vancouver, Kanada).
Bazą każdej z tradycyjnych pizz jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego dodajemy ulubione dodatki takie jak oliwki, wędliny, pieczarki, cebulę czy owoce morza.
W Polsce najpopularniejsze są pizze w typie rzymskiej (o grubszym cieście, podniesionych i zarumienionych brzegach) i neapolitańskiej (z pulchnymi rantami i mokrym środkiem).
Królową pizz w dostawie jest pepperoni - pokazują dane Glovo. Równie chętnie wybieramy także margheritę oraz capricciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium plasuje się np. pizza hawajska, która wciąż budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy włoskich przysmaków, a to ze względu na obecność ananasa na cieście (czego nie uznaje np. Robert Makłowicz).
Z kolei Bolt informuje, że okazji najpopularniejszym rodzajem pizzy w ubiegłym roku była margherita.
Odmiany rzymskie i neapolitańskie doczekały się w Stanach Zjednoczonych, drugiej kolebce pizzy, kolejnych konkurentów. W USA chętnie je się np. pizzę chicagowską, którą piecze się na głębokiej patelni w piekarniku oraz pizzę kalifornijską, którą tworzymy na cienkim cieście z wyszukanymi dodatkami.
Pizze je się głównie w wytrawnym wydaniu, ale w ostatnich latach i słodkie edycje zyskują wielu zwolenników. Wersje z czekoladą, nutella czy owocami nie są już dziś niczym zaskakującym.
Margherita - pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Pepperoni – pizza z salami
Capricciosa – pizza z szynką i pieczarkami
Prosciutto e funghi - pizza z szynką i grzybami
Quattro Formaggi – z czterema rodzajami sera (np. provolone, parmigiano reggiano, mozzarella, stracchino, fontina lub gorgonzola)
Marinara – pizza bez sera, z sosem pomidorowym i przyprawami
Frutti di Mare - pizza z pomidorami, mozzarellą oraz owocami morza (krewetki, małże i kalmary)
Hawajska – pizza z szynką i ananasem
Kaloryczność pizzy różni się w zależności od wielkości ciasta (lub też kawałków) oraz dodatków, jakie w niej zastosujemy. Najmniej kaloryczna jest zwykle pizza wegetariańska, która ma ok 180 kcal w 100 g pizzy, dla margherity jest to już 230 kcal, pizzy z szynką - 260 kcal, hawajskiej i capricciosy - ok. 240 kcal. Dane te są jednak mocno orientacyjne, dużo zależy tu także od ilości i wielkości dodatków.
Nie przegap najważniejszych wiadomości