×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Światowy Dzień Pizzy. Która króluje na polskich stołach?
9 lutego to Dzień Pizzy/fot. shutterstock

Światowy Dzień Pizzy. Która króluje na polskich stołach?

Autor: Magdalena Brzózka Data: 09 lutego 2023 08:52

Pizza to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. Dzięki prostemu przepisowi na sukces: ciasto plus dodatki, do swoich potrzeb i kulinarnych gustów zaadaptowali ją mieszkańcy najróżniejszych państw świata. Po który wariant najczęściej sięgają Polacy?

Światowy Dzień Pizzy. Kiedy świętuje pizza?

Pizza na początku roku świętuje aż dwukrotnie. 17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy, z kolei 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jest chętnie jadana również w pozostałe dni o każdej porze dnia i nocy.

Na czym polega sekret tego kultowego posiłku, który pokochały miliony na całym świecie? Jedni uważają, że tkwi w prostocie i mnogości wariantów. Inni mówią - że pizzy po prostu nie da się nie kochać...

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy

Historia pizzy

Jej historia sięga starożytnej Grecji, gdzie wykonywano placki z mąki, oliwy i soli. W XVI wieku w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory. Dopiero, gdy w XIX w. królowa Margherita di Savoia uznała placek z serem, mozzarellą, pomidorami i bazylią za wyśmienity, pizza zdobyła prawdziwe uznanie. Do dzisiaj pizza Margherita symbolizuje trzy kolory włoskiej flagi - biały ser, zielone liście bazylii i czerwone pomidory.

Dzień pizzy. Które są najpopularniejsze?

Napoletana, margherita, calzone, czyli TOP 3 najlepszych pizz na świecie według rankingu Taste Atlas. Z okazji Światowego Dnia Pizzy przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje dzisiejszego bohatera. Co ciekawe, wysoko w rankingu znalazła się pizza hawajska.

Pizza Napoletana znana jest w dwóch wersjach. Pierwsza – najprostsza to marinara, która składa się z pomidorów, świeżego czosnku i suszonego oregano. Drugi rodzaj – margherita – jest z pomidorami, mozzarellą i świeżymi liśćmi bazylii. To połączenie, którego kolory mają reprezentować włoską flagę. W obu przypadkach skórka jest bardzo cienka u podstawy i przy prawidłowym upieczeniu powinna mieć typowe zwęglone "cętki lamparta".

Początki tego kultowego neapolitańskiego dania sięgają początku XVIII wieku. Trzy neapolitańskie pizzerie, które – zdaniem użytkowników Taste Atlas – serwują najlepszą pizzę Napoletana to: L'Antica Pizzeria da Michele, Gino e Toto Sorbillo, Antica Pizzeria i Friggitoria Di Matteo.

Pizza Margherita zasługuje na osobną uwagę i została jeszcze raz doceniona przez Taste Atlas. Jako osobny rodzaj zajęła drugie miejsce w rankingu.

Internauci docenili także takie rodzaje pizzy, jak: quattro formaggi czy kwadratowa pizza sycylijska znana w Nowym Jorku. Co ciekawe, na 11. miejscu rankingu znalazła się kontrowersyjna pizza hawajska, która powstała w Ontario w połowie lat 60. i opiera się na połączeniu sera, szynki z egzotycznym ananasem. Ponoć najlepszą hawajską serwują w Pizzeria Barbarella (Vancouver, Kanada).

Ulubiona pizza Polaków

Bazą każdej z tradycyjnych pizz jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego dodajemy ulubione dodatki takie jak oliwki, wędliny, pieczarki, cebulę czy owoce morza.

W Polsce najpopularniejsze są pizze w typie rzymskiej (o grubszym cieście, podniesionych i zarumienionych brzegach) i neapolitańskiej (z pulchnymi rantami i mokrym środkiem).

Królową pizz w dostawie jest pepperoni - pokazują dane Glovo. Równie chętnie wybieramy także margheritę oraz capricciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium plasuje się np. pizza hawajska, która wciąż budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy włoskich przysmaków, a to ze względu na obecność ananasa na cieście (czego nie uznaje np. Robert Makłowicz).

Z kolei Bolt informuje, że okazji najpopularniejszym rodzajem pizzy w ubiegłym roku była margherita. 

Rodzaje pizzy - jakie pizze jemy?

Odmiany rzymskie i neapolitańskie doczekały się w Stanach Zjednoczonych, drugiej kolebce pizzy, kolejnych konkurentów. W USA chętnie je się np. pizzę chicagowską, którą piecze się na głębokiej patelni w piekarniku oraz pizzę kalifornijską, którą tworzymy na cienkim cieście z wyszukanymi dodatkami.

Pizze je się głównie w wytrawnym wydaniu, ale w ostatnich latach i słodkie edycje zyskują wielu zwolenników. Wersje z czekoladą, nutella czy owocami nie są już dziś niczym zaskakującym.

Jakie smaki pizzy znajdziemy w menu najczęściej?

Margherita - pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Pepperoni – pizza z salami
Capricciosa – pizza z szynką i pieczarkami
Prosciutto e funghi - pizza z szynką i grzybami
Quattro Formaggi – z czterema rodzajami sera (np. provolone, parmigiano reggiano, mozzarella, stracchino, fontina lub gorgonzola)
Marinara – pizza bez sera, z sosem pomidorowym i przyprawami
Frutti di Mare - pizza z pomidorami, mozzarellą oraz owocami morza (krewetki, małże i kalmary)
Hawajska – pizza z szynką i ananasem

Ile kalorii ma pizza?

Kaloryczność pizzy różni się w zależności od wielkości ciasta (lub też kawałków) oraz dodatków, jakie w niej zastosujemy. Najmniej kaloryczna jest zwykle pizza wegetariańska, która ma ok 180 kcal w 100 g pizzy, dla margherity jest to już 230 kcal, pizzy z szynką - 260 kcal, hawajskiej i capricciosy - ok. 240 kcal. Dane te są jednak mocno orientacyjne, dużo zależy tu także od ilości i wielkości dodatków.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz