Sushi z polskim łososiem zamiast karpia, pierogi z hummusem zamiast z kapustą i grzybami czy zupa Tom Yum Kung zamiast barszczu z uszkami. Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, przestawiła cztery kulinarne inspiracje na Święta Bożego Narodzenia oraz imprezę Sylwestrową.
Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny, charakteryzujący się unikalną dla danej kultury tradycją kulinarną. Na polskich, wigilijnych stołach od wieków króluje karp, barszcz z uszkami czy pierogi. Amerykanie nie wyobrażają sobie tych szczególnych dni bez tradycyjnego indyka, a we Włoszech niezastąpiona pozostaje słynna babka Panettone. Sakana Sushi Bar proponuje inne dania.
Sushi z polskim łososiem
A gdyby tak przełamać konwencję i zamiast tradycyjnego karpia zaserwować sushi? Artur Gos, szef Kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu proponuje Sushi z wykorzystaniem polskiego łososia jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych, ciężkich polskich dań wigilijnych czy sylwestrowych .
Pierogi z hummusem
Pierogi to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie, bowiem niemalże każda kultura kulinarna może poszczycić się wariacją na ich temat. Alternatywę dla tradycyjnej, polskiej wersji dania z kapustą i grzybami będą inspirowane Bliskim Wchodem, z dodatkiem hummusu. Ze względu na swoją lekkość, sprawdzą się idealnie jako sylwestrowa przekąska.
Strucla daktylowa
Świąteczna rolada z kremem może zostać zastąpiona struclą daktylową z bakaliami, przygotowaną bez pieczenia. Sekret tkwi w naturalnej słodyczy daktyli, które są skarbnicą cukrów prostych, będących doskonałym źródłem energii. Typowy dla rolady krem czekoladowy zastąpić można pastą tahini, która stanowi bogactwo aminokwasów, które wykazują się właściwościami terapeutycznymi.
Zupa Tom Yum Kung
Zupa rybna to w polskim menu wigilijnym pozycja równie popularna, jak barszcz z uszkami czy zupa grzybowa. Proponujemy odświeżyć nasze przepisy i wpuścić do świątecznej kuchni trochę orientalnego powietrza. Zupa Tom Yum to bowiem tajska, klasyczna zupa na bazie ryb i owoców morza. Tradycyjnego dorsza zastępujemy więc krewetkami, a liść laurowy i ziele angielskie liśćmi kaffir i kawałkami imbiru. To danie pełne kontrastów, bowiem ostre papryczki chilli łączą się z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym. Dodatkowo jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu - zachęca Sakana Sushi Bar.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.