Partnerzy portalu
Święto Dziękczynienia a weganizm. Co z indykiem? Tegoroczne obchody amerykańskiego Święta Dziękczynienia mają być "najbardziej wegańskimi w historii"; fot. shutterstock

Święto Dziękczynienia a weganizm. Co z indykiem?

Podczas amerykańskiego Święta Dziękczynienia spożywanych jest ok. 46 mln indyków. Mimo że pozycja indyka jest niezagrożona, to jednak z roku na rok coraz większą popularnością cieszą się wegańskie alternatywy. Tegoroczne obchody mają być "najbardziej wegańskimi w historii".

Autor: PAP Data: 25 listopada 2021 09:22

"Żaden obywatel Stanów Zjednoczonych nie powinien wystrzegać się indyka podczas Święta Dziękczynienia" - miał ogłosić w 1789 r. jeden z ojców założycieli amerykańskiej republiki Alexander Hamilton.

Święto Dziękczynienia bardziej wegańskie w historii

Przez następne stulecia Amerykanie karnie stosowali się do zaleceń pierwszego ministra finansów USA. Według badań prowadzonych na zlecenie stowarzyszenia hodowców indyków National Turkey Federation spożycie indyka podczas tegorocznego święta w czwartek planuje 88 proc. Amerykanów. Wydadzą na to łącznie 927 mln dolarów. Tak wysoka kwota to efekt inflacji i niemal rekordowej ceny drobiu. Według danych resortu rolnictwa 7-kilogramowy ptak kosztuje w tym roku średnio 20,15 dol, o 3 dolary więcej niż w roku ubiegłym.

Mimo popularności rdzennego dla Ameryki ptaka - Benjamin Franklin w jednym z listów przekonywał, że to indyk, a nie bielik powinien być symbolem kraju - historycy twierdzą, że spożywanie go w Święto Dziękczynienia jest pewnym anachronizmem. Święto upamiętnia bowiem kilkudniową ucztę angielskich kolonistów z Plymouth (w dzisiejszym stanie Massachussetts) z lokalnymi Indianami z plemienia Wampanoag. Ucztę wyprawiono jesienią 1621 r. i celebrowała ona pierwsze dożynki kolonistów.

Ashley Rose Young z waszyngtońskiego Muzeum Historii Ameryki przekonuje, że na stole kolonistów prawdopodobnie nie było indyka, tylko dziczyzna, kaczki i gęsi. Mit o indyku, jak i popularyzacja obchodów święta w jego obecnej formie to zaś głównie efekt działalności pisarki Sary Hale, tworzącej ponad 200 lat później.

Święto Dziękczynienia: Co z indykiem?

Pozycja indyka dziś jest niezagrożona, to jednak z roku na rok przybywa zwolenników bezmięsnych alternatyw dla indyka. Jak donosi portal Axios, tegoroczne święto będzie "najbardziej wegańskim w historii". Portal powołuje się na badania rynku przeprowadzone przez sieć supermarketów Whole Foods, które wskazują że 58 proc. Amerykanów spodziewa się gości mających szczególne zapotrzebowania dietetyczne, wykluczające z diety mięso.

Wzrost zainteresowania produktami wegańskimi potwierdza Gwyn Whittaker, szefowa restauracji GreenFare w podwaszyngtońskim Herndon w stanie Wirginia.

"Tak, to absolutnie widać. Ubiegły rok był dotąd naszym najlepszym" - powiedziała, dodając że w tym roku ruch jest jeszcze większy. Jak podkreśla, restauracja oferuje pełną wegetariańską ucztę, włącznie z pieczenią z orzechów włoskich i soczewicy, która ma zastąpić indyka, a także tradycyjne dania: placek ze słodkich ziemniaków, zapiekankę z zieloną fasolką czy placek z dyni.

"Kiedyś śmiałam się z tych, którzy zamiast indyka prosili o tofurkey [sojowy substytut indyka]. Dziś inaczej na to patrzę i sama jeśli mogę to wybieram potrawy wegańskie, bo przeraża mnie przemysł mięsny" - mówi Angela Shack, urzędniczka z Alexandrii w stanie Wirginia. "Widzę podobne zmiany u moich znajomych. Ale wiadomo, że indyk jeszcze długo pozostanie symbolem tego święta" - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.