Partnerzy portalu
Sylwia Majcher: Uznani szefowie kuchni wspierają trendy zero waste i foodsave (wideo) Sylwia Majcher

Sylwia Majcher: Uznani szefowie kuchni wspierają trendy zero waste i foodsave (wideo)

Szefowie kuchni dyktują trendy i wspierają ich rozwój. W przypadku trendu zero waste to bardzo istotne, ponieważ mogą pokazać, że gotowanie z resztek i wykorzystywanie wszystkich produktów na 100 proc. nie świadczy o kuchni ubogiej, ale kreatywnej. O rozwoju tego trendu rozmawialiśmy z Sylwią Majcher, dziennikarką i autorką książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku".

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 05 lutego 2019 07:59

Jak zauważa Sylwia Majcher, coraz więcej uznanych szefów kuchni pokazuje, że trend zero waste jest nie tylko pożyteczny, ale także wprowadza powiew świeżości i kreatywności do kulinariów.

Jednym propagatorów zero waste w gastronomii jest Massimo Botura, szef kuchni i właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin). Dzięki jego działaniom na całym świecie powstają pop-apy, w których można spróbować dań z resztek. Zdaniem Sylwii Majcher, są one niezwykle popularne i tłumnie odwiedzane przez gości. 

- Dwa lata temu projekt zero waste zainicjował także amerykański szef kuchni Dan Barber, który zaprosił do udziału szefów kuchni z innych krajów, m.in. Wojciecha Modesta Amaro. Bilety na to kulinarne wydarzenie rozeszły się bardzo szybko, a ludzie byli zachwyceni, że mogą spróbować ciekawych i bardzo smacznych dań - opowiada Sylwia Majcher.

Przyznaje, że szefowie kuchni - wspierając trend zero waste mogą także zachęcać gości do zabierania do domu z restauracji tego, czego nie uda im się zjeść w lokalu. - Goście restauracji często mają opory, aby poprosić o zapakowanie niedokończonego posiłku na wynos. Ale jeśli dostaną jasny komunikat na tak, to będzie im łatwiej - dodaje Sylwia Majcher.

I przekonuje, że trend zero waste i foodsave to także spore oszczędności dla lokali gastronomicznych w postaci niższego food costu. 

Te etyczne i pozytywne trendy warto włączyć także do codziennego życia każdego z nas i tym samym zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, ale także marnowanych pieniędzy wydawanych na codzienne zakupy. Sylwia Majcher przekonuje, że to wcale nie jest trudne. I zdradza kilka rad i patentów na smaczną kuchnię w stylu zero waste!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    Ten hotel w Warszawie to NOVOTEL WARSZAWA CENTRUM :-)

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.