Szczeciński browar uwarzył piwo z dodatkiem... pasztecików z mięsem.
Szczeciński Browar Gryfus przygotowuje oryginalną propozycję na marcowy Warszawski Festiwal Piwa. – Pasztecik to wizytówka miasta, a zawsze staramy się podkreślać nasze pochodzenie. Już teraz wzbudziliśmy tym niecodziennym połączeniem duże zainteresowanie – mówi Krzysztof Pronobis cytowany przez serwis wszczecinie.pl.
Piwo grodziskie jasne, pszeniczne piwo - jak będzie smakować po dodaniu do niego pasztecików? Okazuje się, że nie wiedzą tego nawet jego twórcy.
– Sami jesteśmy bardzo ciekawi. Po raz pierwszy przygotowujemy takie piwo. Dodatek pasztecików nie był wielki, ale troszkę może być wyczuwalny. Na razie trwa jeszcze fermentacja, piwo będzie gotowe w połowie marca – tłumaczy współwłaściciel Browaru Gryfus serwisowi wszczecinie.pl.
Piwo stworzono w Browarze Wagabunda, w Niechlowie na Dolnym Śląsku. Na etapie zacierania, piwowar dodał do kadzi w całości kilka pasztecików szczecińskich. Ile piwa udało się wyprodukować?
– Nie będzie to duża partia, jakieś 300-400 litrów. Przygotowujemy ją specjalnie z myślą o Warszawskim Festiwalu Piwa. Jeśli jednak coś nam zostanie, to na pewno grodziskie z pasztecikami trafi do jednego ze szczecińskich lokali z piwem rzemieślniczym – mówi Krzysztof Probonis.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.