Partner portalu
Szefowie kuchni zapraszają do gotowania online

Szefowie kuchni zapraszają do gotowania online

Najlepsi kucharze na świecie, z powodu pandemii koronawirusa zmuszeni do zamknięcia swoich restauracji, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami, poradami i tajnikami sztuki kulinarnej. To pomysł, aby odejść od rutyny na wielkanocnym stole.

Autor: horecatrends.pl Data: 06 kwietnia 2020 12:24

Jednym z pierwszych, którzy zdecydowali się otworzyć swoją prywatną kuchnię i wpuścić tam gości był Massimo Buttura (Osteria Francescana), który wraz z rodziną prezentuje na Instagramie cowieczorne odcinki „Kitchen Quarantine”. Podczas spotkań z widzami pokazuje proste przepisy wykorzystujące produkty, które zazwyczaj mamy w lodówce. Odpowiada też na pytania swoich fanów i dzieli się różnymi poradami, między innymi jak nie marnować żywności. Znajdziemy u niego  sposób na przepyszny lunch z makaronu, sosu osso bucco i pozostałego z kolacji mięsa lub wariacja na temat ragu również z resztek po kolacji. A wszystko okraszone wielkim optymizmem i pozytywną energią rodziny Buttura.

W Hiszpanii na wirtualne spotkania z „gośćmi” za pomocą Twittera zdecydował się legendarny Ferran Adria. Podczas swoich wystąpień wykorzystuje przepisy ze swojej książki „The Family Book” i pokazuje proste, niedrogie dania, które codziennie przygotowywał i zjadał ze swoim zespołem w jego słynnej elBulli. 

Robimy to aby pomóc ale także aby wykorzystać to, że ludzie w końcu mają czas aby nauczyć się podstaw sztuki kulinarnej – powiedział Ferran. 

W Polsce działa tak między innymi Marcin Przybysz z warszawskiej restauracji EPOKA. 

„Niestety nie mogę teraz dzielić się swoimi inspirowanymi historią Przepisami w restauracji więc postanowiłem pokazać przepisy z dawnych książek kucharskich w mojej kuchni a chętnym dać możliwość przygotowania epokowych dań w domu. To daje dużo radości a przy tym wcale nie jest takie trudnej jak się wydaje.”  - tłumaczy Marcin Przybysz

Mamy więc szansę nie tylko nauczyć się gotowania ale też odbyć przy okazji smakową podróż w czasie i przygotować na przykład „boczek wieprzowy duszony ze słodką kapustą” z książki „Kucharz Polski” z 1932 roku. To idealne danie na wielkanocny stół.

Pandemia koronawirusa dotarła również za ocean i zmusiła szefów do zamknięcia restauracji i pozostania w domach. Tropem kolegów po fachu poszedł laureat nagrody Jamesa Beard’a Gabriel Rucker (Le Pigeon and Canard, Portlad, USA). Podczas pierwszego odcinka swoich „warsztatów” na Instagramie, wyemitowanego 25 marca, pokazał proste ale pełne smaku umami danie – dorsza w miso z ryżem. Warto śledzić jego profil bo zapowiedział też przepis na flagowe danie jego restauracji czyli burgera na parze. 

Na Instagramie szefa gwiazdkowej nowojorskiej restauracji Le Bernardin, Erica Ripert’a możemy znaleźć całe bogactwo przepisów od gulaszu z kurczakiem i czerwonym winem aż po „łatwy i szybki” sos serowo-mięsny do makaronu. Wszystko oczywiście podane w taki sposób, że z gotowaniem poradzi sobie nawet ktoś dopiero zaczynający przygodę z garnkami. 

Chyba wszyscy na całym świecie miłośnicy życia restauracyjnego i odkrywania smaków mają nadzieję, że ta trudna sytuacja w jakiej tkwimy szybko się skończy, i że już niedługo ponownie będziemy mogli rozkoszować się daniami serwowanymi przez najlepszych kucharzy w przyjaznych wnętrzach ulubionych lokali. Tymczasem, z pomocą sław gastronomii, mamy niepowtarzalną okazję stać się szefami kuchni we własnej bardzo prywatnej restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.