Partnerzy portalu
Tarta tatin. Jak zrobić francuską tartę według tradycyjnej receptury? fot. shutterstock

Tarta tatin. Jak zrobić francuską tartę według tradycyjnej receptury?

Autor: Magdalena Brzózka Data: 24 października 2022 15:58

Tarte Tatin to odwrócona tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Podobno powstała przez przypadek we Francji. Była jedną z głównych kulinarnych bohaterek siódmego odcinka XI edycji Masterchefa.

Odwrócona tarta czyli francuska tarta tatin

Tarta Tatin to rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka. Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Skarmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Skąd pochodzi tarta tatin?

Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację. Pewnego dnia, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco - informuje Wikipedia.

Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim's.

Mieszkańcy Lamotte-Beuvron założyli stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, które ma promować i bronić prawdziwej tarty Tatin.

Jak się robi tartę tatin?

Anna Starmach podaje taki przepis na tartę tatin:

Co kupić?:


Ciasto
175g mąki pszennej
75g masła
40g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Farsz
6 jabłek (twardych i kwaśnych)
4 łyżki masła
4 łyżki cukru


Jak przygotować?

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, sól, cukier.
2. Wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w kulkę. Jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
3. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsyp cukier. Poczekaj, aż zmieni kolor na jasnobrązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj. Do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10–15 minut, aż zmiękną.
4. Formę do tarty o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem. Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Wierzch ciasta nakłuj widelcem.
5. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
6. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby natalerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.

Tarta tatin - jakie są rodzaje i z jakimi owocami można ją jeść?

Tarta tatin opiera się na pieczeniu jabłek przykrytych cienką warstwą kruchego lub francuskiego ciasta. Oryginalny przepis jest z jabłek, ale można go zastąpić zarówno innymi owocami jak np. gruszki, ananas czy brzoskwinie, jak i warzywami – np. pomidorami lub cebulą. 

Tarta tatin w Masterchefie

Tarta tatin była jedną z głównych kulinarnych bohaterek siódmego odcinka XI edycji Masterchefa. Uczestnicy programu przygotowywali tartę z jabłkami. Jak im poszło?

" w

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz