Portugalskie pastel de Belem i pastel de nata oraz włoska focaccia di Recco to trzy najlepsze wyroby piekarnicze na świecie wg użytkowników serwisu Taste Atlas. Polskie przysmaki daleko poza pierwszą 50-tką.
W pierwszej pięćdziesiątce liderów wypieków znalazły się takie przysmaki jak francuskie croissant, turecka baklava, austriacki apfelstrudel, bułgarska banica, bałkański burek czy słynne ciastko francuskie ciastko Paris-Brest.
Wśród produktów pochodzących z Polski w rankingu znalazły się: rurki z kremem lub z bitą śmietaną (miejsce 86) oraz paszteciki z ciasta drożdżowego lub maślanego, które zawija się w różne nadzienia, takie jak grzyby, kapusta lub mięso mielone (miejsce 69.).
Taste Atlas to portal będący przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach, publikującym recenzje potraw i restauracji. Cyklicznie zamieszcza rankingi dotyczące m.in. najlepszych kuchni świata, najlepszych restauracji i potraw.
Ich wyniki są ogłaszane na podstawie głosowania internautów, przy czym system rozpoznaje głosy prawdziwe (śledzi inne wybory głosującego) od botów i osób, chcących sztucznie wpływać na wyniki.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.