- Pamiętajmy, że jeden pączek zjedzony w tłusty czwartek nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Najważniejsze jest przestrzeganie codziennej prawidłowej diety - przypominają dietetycy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
W Polsce z okazji tłustego czwartku, przygotowuje się różne słodkie wypieki - pączki zwane też kreplami, czy pampuchami oraz faworki zwane chrustem. Wypełnione mogą być różnym nadzieniem (marmolada, konfitura, róża, czekolada, budyń, adwokat, a nawet twaróg), oprószone cukrem pudrem czy polane lukrem.
- Pamiętajmy, że jeden pączek zjedzony w tłusty czwartek nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Najważniejsze jest przestrzeganie codziennej prawidłowej diety bogatej w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, ryby, pozbawiona produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukier oraz kwasy tłuszczowe trans stosowana przez cały rok - ocenia dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa z z Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
- W trosce o nasze zdrowie warto w tłusty czwartek zadbać też o odpowiednią ilość aktywności fizycznej. A tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu, smalcu czy oleju wymienić na pączki w wersji fit pieczone w piekarniku, ze zdrowymi dodatkami np. domową marmoladą, z ksylitolem lub erytrolem zamiast cukru i mąką z większą ilością błonnika np. orkiszową, owsianą lub pełnoziarnistą - dodaje ekspertka
Przepis na fit pączki w serwisie rynekzdrowia.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.