Partnerzy portalu
Tomasz Jakubiak: Polska kuchnia maksymalnie odżyła Tomasz Jakubiak w rozmowie z Jakubem Szymankiem z horecatrends.pl opowiedział m.in. o kuchni polskiej oraz o zamiennikach mięsa / fot. facebook.com

Tomasz Jakubiak: Polska kuchnia maksymalnie odżyła

Kiedyś polska kuchnia kojarzyła się jako ciężka, a dzisiaj zaczyna wyglądać coraz lepiej. Mamy młodych kucharzy, którzy potrafią wyciągnąć z niej najlepsze smaki i podawać w innym wydaniu – powiedział horecatrends.pl Tomasz Jakubiak.

Autor: Jakub Szymanek Data: 22 lipca 2021 08:21

Jakub Szymanek: Napływają do Polski kuchnie z całego świata. Jak według Ciebie na tle tych wszystkich światowych potraw wypada polska kuchnia?

Tomasz Jakubiak: Polska kuchnia maksymalnie odżyła. Szczególnie kuchnia mocno lokalna, która staje się coraz bardziej modna, czyli wynajdywanie dań z produktów mocno zakopanych, do których nawet mi nie udało się dokopać przez wiele lat. Kiedyś kuchnia polska kojarzyła się jako ciężka, siermiężna, a dzisiaj ta kuchnia zaczyna wyglądać coraz lepiej, ponieważ mamy coraz więcej młodych kucharzy, pasjonatów, którzy widzą w tym coś ciekawego, potrafią wyciągnąć z niej najlepsze smaki i zdekonstruować dania, i podawać w innym wydaniu, na nowo, jak robi to np. Michał Kuter czy Adam Chrząstowski. Jest mnóstwo tych restauracji, które robią super robotę z polską kuchnią. I myślę, że jest to duża przyszłość gastronomii w Polsce.

Powiedzieliśmy o kuchni polskiej, która jest bardzo mięsna. Tymczasem na rynku pojawia się coraz więcej różnych zamienników mięsa. Jak oceniasz ten trend?

Wszystko jest zdrowo – rozsądkowe i trzeba to przemyśleć. Ja nie każę wszystkim jeść mięsa 24 godziny na dobę, a wręcz przeciwnie, mówię, że warzywa i owoce przede wszystkim, a mięso ma być dopełniaczem tego. Osobiście jem bardzo dużo owoców i warzyw, i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Zastanawiam się, bez czego dłużej wytrzymałbym? Owszem, kocham mięso, ale bardziej cierpiałbym, gdyby zabrakło mi warzyw, a nie mięsa. Staram się selekcjonować mięso, które jem.

Natomiast zrobiła się duża moda na zamienniki. Myślę, że to fajny trend. W Polsce mamy tak, że muszą pojawiać się mody, żeby w końcu to się na tyle wymieszało, żebyśmy dogonili świat. Te mody zmieniają się u nas bardzo szybko i jedna przechodzi w drugą. Mamy modę na wegetarianizm i weganizm. Bardzo dobrze, że to jest, bo jest to kolejny trend, który uczy większej świadomości konsumentów, że można jeść coś więcej poza schabowym. Poza tym rozszerza nam to wege kuchnię. Osobiście chętnie odwiedzam wege lokale, bardzo je chwalę i im kibicuję, bo uważam, że dużo większym wyczynem jest przygotowanie czegoś wegańskiego i wegetariańskiego niż na bazie mięsa, bo jednak mięso to jest ten smak sam w sobie. Podsumowując, jestem za wszystkim, co się rozwija i sprawia, że ludzie będą wychodzić do restauracji bez względu na rodzaj kuchni.

Czytaj również: Tomasz Jakubiak: Nie otworzę nigdy restauracji w Polsce (wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.