Partnerzy portalu
Tomasz Szuba zakończył projekt food waste w szkołach w Kielcach Tomasz Szuba; fot za Linkedin

Tomasz Szuba zakończył projekt food waste w szkołach w Kielcach

Autor: AW Data: 22 czerwca 2022 14:18

Tomasz Szuba we współpracy z Fundacją Carrefour oraz Youth Business Poland zakończył projekt  food waste'owy w dwóch kieleckich szkołach.

Food waste w szkołach

W projekcie wykorzystano systemy: KuMin.Sys (do monitoringu produkcji, nadprodukcji i food waste) oraz KuMin.Planner (do optymalnego planowania i zarządzania recepturami).

W jednej ze szkół udało się (dla 5 dni) ograniczyć ilość wyrzuconego jedzenia o 238 kg (nie licząc napojów). Ograniczono resztki na talerzach o 163 kg a jedzenia niewydanego do 75 kg.

W rocznej prognozie (zakładając, że szkoła utrzyma pozytywny trend) ograniczono marnowanie jedzenia na dziecko o 68 kg - to oznacza 7 100 mniej posiłków w koszu oraz obniżenie łącznej ilości wyrzuconego jedzenia z 11 do 2,7 tony.

Łącznie w obu szkołach udało się uratować 420 kg jedzenia (bez napojów). Podtrzymując działania związane z racjonalizacją wielkości produkcji i lepszego planowania, obie szkoły są w stanie zaoszczędzić rocznie ponad 120 tys. zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz