Partnerzy portalu
Top 10 wydarzeń 2020 roku w sektorze roślinnych alternatyw na świecie Top 10 wydarzeń 2020 roku w sektorze roślinnych alternatyw na świecie; fot. shutterstock

Top 10 wydarzeń 2020 roku w sektorze roślinnych alternatyw na świecie

Autor: horecatrends.pl Data: 11 stycznia 2021 16:07

Rok 2020 był przełomowy dla sektora roślinnego. Pomimo zakłóceń i niepewności wywołanych przez pandemię, popyt konsumencki, zainteresowanie inwestorów i aktywność wokół rozwoju nowych produktów osiągnęły nowy poziom. Podczas gdy wiele innych sektorów spożywczych musiało zmagać się z wieloma problemami, sektor roślinny rozwijał się na zasadach partnerskiej współpracy. Przeprowadzono wiele ambitnych transakcji, fuzji i przejęć oraz wprowadzono na rynek wiele przyciągających wzrok produktów.

7.       Mocny rozwój rynku rolnictwa komórkowego

Również mięso hodowane komórkowo poczyniło ogromne postępy w 2020 roku. Rok ten rozpoczął się z hukiem! W styczniu Memphis Meats pozyskało 161 milionów dolarów w swojej największej w historii rundzie finansowania. Fundusze te pomogą firmie zbudować zakład produkcyjny, torując drogę do komercyjnego wprowadzenia na rynek.

W czerwcu KFC ogłosiło współpracę z rosyjską firmą zajmującą się drukiem 3D, której celem jest tworzenie nuggetsów z kurczaka hodowanego komórkowo. W listopadzie izraelskie SuperMeat otworzyło The Chicken, restaurację w Tel Awiwie, która serwuje produkty z kurczaka hodowlanego komórkowo do restauracji. Z kolei w grudniu, Singapur, jako pierwszy kraj na świecie, wydał zezwolenie na sprzedaż i produkcję mięsa hodowanego komórkowo.

Znaczący postęp dokonał się również na rynku fermentacji. W kwietniu amerykański startup Perfect Day otrzymał od Urzędu ds. Żywności i Leków cenne stanowisko “żadnych przeciwskazań“, potwierdzające jego status GRAS (powszechnie uznawany za bezpieczny). Następnie firma zapewniła sobie finansowanie w wysokości 300 milionów dolarów.

8.       Beyond Meat buduje fabrykę w szanghaju

W następstwie pandemii wzrosło zapotrzebowanie na produkty roślinne w Chinach. Firma Beyond Meat szybko zareagowała, ogłaszając plany budowy nowego zakładu produkcyjnego w pobliżu Szanghaju. Inwestycja ta stanowi największy dotychczasowy impuls dla firmy w Chinach, a jej produkcja ma ruszyć na początku 2021 roku.

Nietrudno zrozumieć, dlaczego światowe firmy, takie jak Beyond Meat, chcą rozszerzyć swoją działalność w Chinach. Według Bloomberga, kraj ten odpowiada za 27% światowej konsumpcji mięsa, więc potencjał rozwoju rynku alternatyw dla mięsa jest ogromny.

W związku z tym lokalne podmioty już teraz zwiększają swoje wysiłki. W kwietniu chińska firma z branży spożywczej Starfield nawiązała współpracę z sześcioma sieciami restauracji. We wrześniu Green Monday Holdings, firma produkująca alternatywy wieprzowiny OmniPork, zapewniła sobie 70 mln dolarów w celu poszerzenia portfela produktów roślinnych. Natomiast Dao Foods International planuje zainwestować w 30 startupów w celu przyspieszenia rozwoju chińskiego sektora roślinnego.

9.       Sektor roślinnych alternatyw obala mity przedstawione w reklamie podczas Super Bowl

W 2020 roku nie mieliśmy do czynienia tylko z dobrymi newsami. Wraz ze wzrostem sprzedaży i inwestycji, wzrosła również krytyka. Amerykańska organizacja lobbingowa The Center for Consumer Freedom opublikowała reklamę podczas tegorocznego Super Bowl, atakując używanie „ultra-przetworzonych” składników, takich jak metyloceluloza w niektórych produktach roślinnych. Organizacja ta wcześniej zamieszczała reklamy w amerykańskich gazetach ostrzegające konsumentów przed „fałszywym mięsem”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz