Partnerzy portalu
Trendy gastro 2020 okiem restauratorów, szefów kuchni i blogerów fot. PTWP/ shutterstock

Trendy gastro 2020 okiem restauratorów, szefów kuchni i blogerów

Co inspiruje restauratorów, szefów kuchni, blogerów i gastronomicznych liderów opinii? Jakie, ich zdaniem, tendecje będą dominować na tym rynku w 2020 r. Zapraszamy do naszej subiektywnej ankiety o trendach. W rolach głównych: Żakowski, Majcher, Baron, Głodna Daga oraz Adam Chrząstowski.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 23 stycznia 2020 08:41

Foodowe postanowienie noworoczne? 

W tym roku udało mi się spełnić jedno z marzeń - poznałem Asado - argentyńską kulturę grillowania. Chciałbym teraz pojechać do Ameryki, do jakiś "redneckich" Stanów. Zboczyłbym i spróbował  barbeque jakiego jeszcze nie znam - od dawna mi to chodzi po głowie. Z osobistych marzeń chciałbym upiec na ogniu całą krowę, albo chociaż pół. Chciałbym też zrobić grilla bez mięsa - mam na to pomysł. I nie jest to podyktowane aktualnymi wymogami rynku - wiele osób z mojego otoczenia nie je już mięsa, a ja chcę ich nadal dobrze karmić i to jeszcze "prosto z ognia". 

 

Dagmara Rosiak, prowadząca stronę Głodna Daga - dziennikarka, kucharka, fotografka, a nawet brand managerka: 

Najważniejszy gastrotrend 2019 r.?

Uświadamianie ludzi o niemarnowaniu żywności. Z obserwacji twierdzę, że idzie to w fajną i skuteczną stronę. Restauracje zaczynają lepiej podchodzić do produktów i ich całkowitego wykorzystania. W zasadzie powinno być to od początku standardem, ale... Ważne, że w tym kierunku też się już wiele rzeczy zmienia!

Kulinarny MUST HAVE trend na 2020 r.?

Coś czuję, że food-technologia zacznie na dobre kiełkować w głowach każdego szanującego się foodie... Beyond meat jest tego najlepszym przykładem.

Foodowe postanowienie noworoczne?!

Zdecydowanie więcej gotować. Przygodę z gastronomią zaczynałam od gotowania, dopiero w 2016 przebranżowiłam się na dziennikarkę kulinarną. W 2020 chcę pokazać się w nowej odsłonie kulinarnej.

 

Adam Chrząstowski, szef kuchni, publicysta kulinarny oraz szkoleniowiec:

Najważniejszy gastrotrend 2019 r.?

Zwróciliśmy się jako konsumenci w stronę ekologii. Wzrosła świadomość pochodzenia produktu, ekologicznych aspektów hodowli i upraw. Zaczęliśmy ograniczać użycie tworzyw sztucznych. Popularność zdobywa zero waste. 

Kulinarny MUST HAVE trend na 2020 r.?

Mam nadzieję, że w gastronomii będą bardziej widoczne kobiety. Rośliny przestaną być dodatkiem i staną się równoprawnym składnikiem obok protein. Chciałbym aby trendy zapoczątkowane w 2019 r. utrzymały się utrzymały, a nie były wyłącznie modą.  

Foodowe postanowienie noworoczne?!

Chcę zwolnić tempo. Osiąść i gotować w jednym miejscu. Schudnąć.

Poza tym początek roku będzie pod znakiem przygotowań do półfinału Bocuse d'Or w Tallinie. Mam cichuteńką nadzieję, że uda się te działania przedłużyć na drugą połowę roku, czyli o przygotowania do finału Bocuse d'Or w Lionie. Uplasowanie Kuby Kasprzaka w pierwszej dziesiątce europejskich półfinałów byłoby dla mnie najlepszym prezentem urodzinowym - jestem z 29 maja, a kontynentalna selekcja odbywa się właśnie 28-29 maja 2020 r. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.