Partnerzy portalu
Trendy gastronomiczne na 2020 r. fot. shutterstock

Trendy gastronomiczne na 2020 r.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 14 stycznia 2020 11:30

Początek roku to moment, w którym warto przyjąć właściwy kierunek rozwoju na co najmniej kolejnych 12 miesięcy. Te restauracje, które idą z duchem czasu, bacznie śledzą to, co dzieje się na polskim i zagranicznym rynku gastronomicznym. Jakie produkty będą na topie? Wpływy jakich kuchni będą najchętniej poszukiwane w menu? Bidfood Farutex wskazuje trendy gastro, które będą dominowały w 2020 r.

Lepiej zapobiegać niż leczyć – lubią powtarzać lekarze. Ta zasada powoli przenosi się także do gastronomii. Coraz częściej dzisiejsi konsumenci skupiają się na tym, w jaki sposób spożywane produkty wpływają na zdrowie i wygląd. Dlatego też coraz więcej producentów szuka możliwości przeciwdziałania starzeniu. Pomocą jak zawsze jest natura, np. przeciwutleniacze znajdujące się w jagodach, truskawkach albo aronii, czy probiotyki, o których więcej w poprzednim rozdziale. Jedzenie musi być przede wszystkim zdrowe, a jego spożywanie ma zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiednich witamin i minerałów. W Ameryce coraz częściej dietetykę łączy się z „health-caring”, czyli troską o zdrowie – na wielu płaszczyznach. Wszak to złe nawyki żywieniowe są wiodącą przyczyną wielu chorób.

Powrót do lat 20. (kategoria „Okołokulinarnie”)

Rozumiany jako inspiracja w prezentacji dań i wystroju wnętrza restauracji – ze względu na to, że wkraczamy w okrągły 2020 rok. Lata 20. XX wieku kojarzą się przede wszystkim z połyskiem, blaskiem i wzorami w stylu art deco. Kolorystycznie dominowały wówczas czerń, złoto i indygo. W jaki sposób stylistyka lat 20. wpłynie na gastronomię? Na talerzach i w koktajlach spodziewamy się elegancji, wyrafinowania, dekoracyjności i dbałości o szczegóły. We wnętrzach zaś pięknie zastawionych stołów. Liczy się wyjątkowe wrażenie!

Winebary / bary koktajlowe / bary whisky (kategoria „Napoje i sztuka barmańska”)

Polska kultura barmańska rozwija się powoli, ale systematycznie. Jej stolicą jest oczywiście Warszawa, w której ilość barów (czy winiarskich, czy koktajlowych, czy whisky) jest największa. Jednak wiele dobrego dzieje się również w Gdańsku, Wrocławiu, Krakowie czy Poznaniu. W tym zakresie w 2020 r. lokale barmańskie mocno się wyspecjalizują – nowe miejsca na mapie Polski nie będą już tylko „barami” z jak największym asortymentem i najszerszą kartą drinków. Jeśli wine bar, to z winami z całego świata. Jeśli cocktail bar, to z autorskimi, sezonowymi koktajlami. Jeśli whisky bar, to zarówno z blendami, jak i single malt.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz