Partner portalu
Trendy na rynku śniadań (wideo) fot. Aioli

Trendy na rynku śniadań (wideo)

Przez długi czas poranki i oferta śniadaniowa nie były dostrzegane przez restauratorów. Wiele w tym temacie zmieniło wprowadzenie przez AïOLI śniadań za złotówkę.

Autor: horecatrends.pl Data: 02 stycznia 2019 10:27

Jak mówi Marcin Wachowicz, współwłaściciel AïOLI, przez lata czas śniadań w Polsce nie był dostatecznie wykorzystywany przez gastronomię. Wszyscy skupiali się na lunchach i ofercie popołudniowej. AïOLI postanowiło skorzystać na tej niszy i wprowadziło promocję śniadań za złotówkę.

– Pora śniadaniowa zaistniała w restauracjach. To fenomen. Każdy z moich znajomych mówił mi, że w Polsce nie jada się śniadań – wspomina początki tej oferty Marcin Wachowicz.

Jak zaznacza, promocja "Śniadanie za złotówkę" wbrew pozorom nie musi być elementem niosącym tylko i wyłącznie straty.

– W biznesie wymagana jest pewna równowaga . Czasami trzeba do czegoś dołożyć, by na czymś innym móc zarobić. Restauracja to nie tylko śniadanie czy kawa. Mamy kilkaset produktów. Pozwala to, przy zachowaniu marż, zarabiać na innych rzeczach – tłumaczy Marcin Wachowicz.

Rynek śniadań bardzo się rozwija, trendy smakowe nie są jednak w Polsce tak bardzo zróżnicowane. Głównym elementem pozostaje niezmiennie jajko.

– Obserwuję nasze oferty i zawsze dominuje oferta dosyć spolszczona, czyli jajka w każdym wydaniu plus twaróg, świeża bagietka, masło itd. – wymienia restaurator.

Nie brakuje jednak nowych pomysłów. W 2013 roku sieć wprowadziła pizzę śniadaniową ze szpinakiem i jajkiem, która nadal cieszy się ogromnym powodzeniem, głównie wśród młodych ludzi.

– Jest to fajna alternatywa dla wszystkiego tego, co nam się wydawało śniadaniowe – mówi Wachowicz.

Wśród śniadań pojawiają się także gofry w wersji na słodko i na słono.

– Rozwijają się połączenia smaków słodkich z wytrawnymi. W jednym z naszych lokali mamy połączenie słodkich owoców i mleka kokosowego z wędzonym boczkiem. Jest wiele ciekawych opcji, które w tej chwili się pojawiają, np. gofry na śniadanie, kolorowe pieczywo – wymienia. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.