Truskawki – 10 inspiracji na szczyt sezonu



Anna Wrona/horecatrends.pl - 13 czerwca 2020 15:49


Truskawki opanowały nie tylko bazarki, ale też Instagram. Nic dziwnego. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je kupić. Mamy szczyt sezonu truskawkowego. Wybraliśmy kilka ciekawych inspiracji – od kompotu po burgera.

1. Prosto z krzaczka

Truskawkowe inspiracje zaczynamy od momentu zbioru. Maia Sobczak zachęca, by zbierać także  zielone owoce. Zaczarowane w słoiku ucieszą, kiedy po świeżych zostanie tylko wspomnienie.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBSNLOyF59Z/}

2. Placek z kruszonką

Marta Dymek i Jadłonomia proponuje placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką. Jak u babci, tyle że – wiadomo – wegańsko.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBDAFJ7gsqa/}

3. Truskawkowa pianka

Sylwia Ładyga zachęca do pianki w wersji fit. Podobno łatwe, bo bez pieczenia.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBN8h8UJQpn/}

4. Orzeźwiająca sałatka

Z truskawek można wyczarować także orzeźwiającą czerwcową sałatkę. Zuzanna Ploch radzi połączyć je z arbuzem i serkiem labneh. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBSWEDZJ_6G/}

5. Słodka zapiekanka...

Zapiekanka truskawkowa w wersji Pawła z KulinarnyJa to truskawki zalewane koglem moglem i zapieczone w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 10 min, aż na wierzchu powstanie zarumieniona skorupka.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBQsvGIJim2/}

6. ...a nawet burger

Przyznajemy, że ze wszystkich inspiracji to ta propozycja zrobiła na nas największe wrażenie. Restauracja Kura zaprasza w czerwcu na limitowaną kanapkę z truskawkami. W środku m.in soczysty udziec, bekon, rukola i autorski sos Truskawkowy BBQ.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBYg1dWHfle/?utm_source=ig_embed}

7. Po prostu sos truskawkowy

Dobrze znanym sosem truskawkowym rozpoczynamy inspiracje, którymi można cieszyć się cały rok. Teraz jednak zalecamy polewać obficie.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBV7IIzJjWh/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBTZtcgF4VC/}

8. Lody i sorbety

W zestawieniu nie mogło zabraknąć mrożonych truskawek w postaci lodów i sorbetów. Na lodziarnie zawsze można liczyć, ale zachęcamy też do produkcji własnej.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBVvqVpJTHU/}

9. Dżem

Szczyt sezonu truskawkowego to najlepszy moment, by wziąć się za domowe przetwory. Sylwia Majcher podaje przepis na dżem truskawkowy bez cukru i zbędnych dodatków. Do zagęszczenia wykorzystuje naturalną pektynę ze skórek i ogryzków jabłek.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBXl8JnJ5z6/}

10. Kompocik czy naleweczka?

Na koniec coś dla spragnionych: kompot lub nalewka. Jak pisze Sylwia  Majcher, ten pierwszy słabo zniósł konkurencję gotowych soków w kartonach i zniknął z powszechnego krajobrazu. Na mieście do wypicia jedynie w barze mlecznym. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBC_KwNpjI3/}

 

 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CBQDu9cJ0vq/}

 

Horecatrends.pl życzy SMACZNEGO!