Partnerzy portalu
Truskawki – 10 inspiracji na szczyt sezonu Truskawkowe inspiracje Horecatrends.pl; fot. unsplash.com / Canva

Truskawki – 10 inspiracji na szczyt sezonu

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 13 czerwca 2020 15:49

Truskawki opanowały nie tylko bazarki, ale też Instagram. Nic dziwnego. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je kupić. Mamy szczyt sezonu truskawkowego. Wybraliśmy kilka ciekawych inspiracji – od kompotu po burgera.

1. Prosto z krzaczka

Truskawkowe inspiracje zaczynamy od momentu zbioru. Maia Sobczak zachęca, by zbierać także  zielone owoce. Zaczarowane w słoiku ucieszą, kiedy po świeżych zostanie tylko wspomnienie.

2. Placek z kruszonką

Marta Dymek i Jadłonomia proponuje placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką. Jak u babci, tyle że – wiadomo – wegańsko.

3. Truskawkowa pianka

Sylwia Ładyga zachęca do pianki w wersji fit. Podobno łatwe, bo bez pieczenia.

4. Orzeźwiająca sałatka

Z truskawek można wyczarować także orzeźwiającą czerwcową sałatkę. Zuzanna Ploch radzi połączyć je z arbuzem i serkiem labneh. 

5. Słodka zapiekanka...

Zapiekanka truskawkowa w wersji Pawła z KulinarnyJa to truskawki zalewane koglem moglem i zapieczone w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 10 min, aż na wierzchu powstanie zarumieniona skorupka.

6. ...a nawet burger

Przyznajemy, że ze wszystkich inspiracji to ta propozycja zrobiła na nas największe wrażenie. Restauracja Kura zaprasza w czerwcu na limitowaną kanapkę z truskawkami. W środku m.in soczysty udziec, bekon, rukola i autorski sos Truskawkowy BBQ.

7. Po prostu sos truskawkowy

Dobrze znanym sosem truskawkowym rozpoczynamy inspiracje, którymi można cieszyć się cały rok. Teraz jednak zalecamy polewać obficie.

8. Lody i sorbety

W zestawieniu nie mogło zabraknąć mrożonych truskawek w postaci lodów i sorbetów. Na lodziarnie zawsze można liczyć, ale zachęcamy też do produkcji własnej.

9. Dżem

Szczyt sezonu truskawkowego to najlepszy moment, by wziąć się za domowe przetwory. Sylwia Majcher podaje przepis na dżem truskawkowy bez cukru i zbędnych dodatków. Do zagęszczenia wykorzystuje naturalną pektynę ze skórek i ogryzków jabłek.

10. Kompocik czy naleweczka?

Na koniec coś dla spragnionych: kompot lub nalewka. Jak pisze Sylwia  Majcher, ten pierwszy słabo zniósł konkurencję gotowych soków w kartonach i zniknął z powszechnego krajobrazu. Na mieście do wypicia jedynie w barze mlecznym. 

 

 

 

Horecatrends.pl życzy SMACZNEGO!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz