Truskawki opanowały nie tylko bazarki, ale też Instagram. Nic dziwnego. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je kupić. Mamy szczyt sezonu truskawkowego. Wybraliśmy kilka ciekawych inspiracji – od kompotu po burgera.
Truskawkowe inspiracje zaczynamy od momentu zbioru. Maia Sobczak zachęca, by zbierać także zielone owoce. Zaczarowane w słoiku ucieszą, kiedy po świeżych zostanie tylko wspomnienie.
Marta Dymek i Jadłonomia proponuje placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką. Jak u babci, tyle że – wiadomo – wegańsko.
Sylwia Ładyga zachęca do pianki w wersji fit. Podobno łatwe, bo bez pieczenia.
Z truskawek można wyczarować także orzeźwiającą czerwcową sałatkę. Zuzanna Ploch radzi połączyć je z arbuzem i serkiem labneh.
Zapiekanka truskawkowa w wersji Pawła z KulinarnyJa to truskawki zalewane koglem moglem i zapieczone w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 10 min, aż na wierzchu powstanie zarumieniona skorupka.
Przyznajemy, że ze wszystkich inspiracji to ta propozycja zrobiła na nas największe wrażenie. Restauracja Kura zaprasza w czerwcu na limitowaną kanapkę z truskawkami. W środku m.in soczysty udziec, bekon, rukola i autorski sos Truskawkowy BBQ.
Dobrze znanym sosem truskawkowym rozpoczynamy inspiracje, którymi można cieszyć się cały rok. Teraz jednak zalecamy polewać obficie.
W zestawieniu nie mogło zabraknąć mrożonych truskawek w postaci lodów i sorbetów. Na lodziarnie zawsze można liczyć, ale zachęcamy też do produkcji własnej.
Szczyt sezonu truskawkowego to najlepszy moment, by wziąć się za domowe przetwory. Sylwia Majcher podaje przepis na dżem truskawkowy bez cukru i zbędnych dodatków. Do zagęszczenia wykorzystuje naturalną pektynę ze skórek i ogryzków jabłek.
Na koniec coś dla spragnionych: kompot lub nalewka. Jak pisze Sylwia Majcher, ten pierwszy słabo zniósł konkurencję gotowych soków w kartonach i zniknął z powszechnego krajobrazu. Na mieście do wypicia jedynie w barze mlecznym.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.