Partnerzy portalu
Truskawki – 10 inspiracji na szczyt sezonu Truskawkowe inspiracje Horecatrends.pl; fot. unsplash.com / Canva

Truskawki – 10 inspiracji na szczyt sezonu

Truskawki opanowały nie tylko bazarki, ale też Instagram. Nic dziwnego. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je kupić. Mamy szczyt sezonu truskawkowego. Wybraliśmy kilka ciekawych inspiracji – od kompotu po burgera.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 15 czerwca 2020 06:48

1. Prosto z krzaczka

Truskawkowe inspiracje zaczynamy od momentu zbioru. Maia Sobczak zachęca, by zbierać także  zielone owoce. Zaczarowane w słoiku ucieszą, kiedy po świeżych zostanie tylko wspomnienie.

2. Placek z kruszonką

Marta Dymek i Jadłonomia proponuje placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką. Jak u babci, tyle że – wiadomo – wegańsko.

3. Truskawkowa pianka

Sylwia Ładyga zachęca do pianki w wersji fit. Podobno łatwe, bo bez pieczenia.

4. Orzeźwiająca sałatka

Z truskawek można wyczarować także orzeźwiającą czerwcową sałatkę. Zuzanna Ploch radzi połączyć je z arbuzem i serkiem labneh. 

View this post on Instagram

⁠Zaczynamy długi weekend! Jak myślicie, wyjdzie trochę słońca, czy jednak wygrają zapowiadane burze? Ja właśnie wyruszam z Tadziem i rodzicami do domku na Mazurach, bez większych oczekiwań co do pogody. Na szczęście jest tam co robić, niezależnie od panującej aury :)⁠⠀ ⁠⠀ Mamy już sezon na arbuza, więc przypominam Wam przepis na lekką sałatkę z dodatkiem truskawek i domowego serka labneh (serka z jogurtu). Przepis na ten serek znajdziecie tutaj: https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/07/jak-zrobic-labneh-ser-z-jogurtu-przepis.html Możecie go zastąpić serkiem kozim albo typu feta. ⁠⠀ ⁠⠀ SKŁADNIKI / NA 2 PORCJE:⁠⠀ 1/4 średniego arbuza⁠⠀ 100 g truskawek⁠⠀ 25 g obranych migdałów⁠⠀ 6 kulek serka labneh obtoczonego w za'atarze (jeśli nie lubisz nietypowych smaków, obtocz labneh w sezamie)⁠⠀ mały pęczek listków mięty⁠⠀ 1 łyżka soku z cytryny⁠⠀ ⁠⠀ PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:⁠⠀ Arbuza obierz ze skórki, usuń z niego pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Z truskawek usuń szypułki i przekrój je na pół lub na ćwiartki. Migdały wsyp na rozgrzaną suchą patelnię i praż przez ok. minutę, aż zaczną pachnieć i lekko się zrumienią. Przesyp migdały na talerzyk i poczekaj aż ostygną.⁠⠀ Do miski włóż kostki arbuza, kawałki truskawek, kulki labneh podzielone na kawałki i listki mięty. Polej wszystko sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na końcu posyp całość prażonymi migdałami. Podawaj od razu.⁠⠀ ⁠⠀ #zdrowystylzycia #zdroweodżywianie #healthychoices #healthyfood #fitobiad #fitkolacja⁣⠀#beautifulcuisines #fromscratch ⠀⠀⁣⠀⁣⠀⁣⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀ #blogerkakulinarna #fotografkulinarny #fotografiakulinarna⁠⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀ #instasalad #saladgram #salad #salatka⁠⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀ #foodblogfeed #eatplants #foodblogart⁠⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀⠀⁠⠀⁠⠀⁠⠀ #stylizacjakulinarna #foodstylist⁠ #still_life_gallery #tastingtable #lifeandthyme #eatprettythings #eatpretty #Lr_Savor #hendricksgin⁠ #tv_stilllife #isolationcreation #flatlaytoday

A post shared by Zuzanna Ploch - Fotograf (@chilliczosnekioliwa) on

5. Słodka zapiekanka...

Zapiekanka truskawkowa w wersji Pawła z KulinarnyJa to truskawki zalewane koglem moglem i zapieczone w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 10 min, aż na wierzchu powstanie zarumieniona skorupka.

6. ...a nawet burger

Przyznajemy, że ze wszystkich inspiracji to ta propozycja zrobiła na nas największe wrażenie. Restauracja Kura zaprasza w czerwcu na limitowaną kanapkę z truskawkami. W środku m.in soczysty udziec, bekon, rukola i autorski sos Truskawkowy BBQ.

7. Po prostu sos truskawkowy

Dobrze znanym sosem truskawkowym rozpoczynamy inspiracje, którymi można cieszyć się cały rok. Teraz jednak zalecamy polewać obficie.

8. Lody i sorbety

W zestawieniu nie mogło zabraknąć mrożonych truskawek w postaci lodów i sorbetów. Na lodziarnie zawsze można liczyć, ale zachęcamy też do produkcji własnej.

9. Dżem

Szczyt sezonu truskawkowego to najlepszy moment, by wziąć się za domowe przetwory. Sylwia Majcher podaje przepis na dżem truskawkowy bez cukru i zbędnych dodatków. Do zagęszczenia wykorzystuje naturalną pektynę ze skórek i ogryzków jabłek.

View this post on Instagram

Dżem truskawkowy bez cukru On udowadnia,że ogryzki i skórki mają niebywałą moc. Dzięki nim można zrobić wyśmienity dżem bez zbędnych dodatków. Żadnych żelfiksów, sztucznego cukru. Naturalnie i pysznie. Notujcie przepis do powtórzenia. 2 kg truskawek sok z 1 cytryny pół szklanki soku jabłkowego pektyna:skórki i ogryzki z 6 jabłek szklanka wody Zrób naturalną pektynę Proporcje na zagęszczenie dżemu z 2 kilogramów truskawek Skórki jabłek i ogryzki przełóż do garnka. Wlej wodę, tak by przykryła skórki. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Potem zmiksuj wszystko i rzecedź zawartość musu przez sitko. Gotowy zagęszczacz możesz zapasteryzować lub zamrozić. Truskawki umyj, całe przełóż do garnka. Wlej sok jabłkowy, dodaj zrobioną pektynę oraz sok z cytryny. Gotuj dżem na małym ogniu przez 30-40 minut. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Najwygodniej zakręcone słoiki z dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Gotowe!Więcej truskawkowych opowieści i przepisów dziś po 11.00 zaserwuję w @radio_zet. 🍓👩🏻‍🍳👉Polecam do posłuchania #truskawki #dżem #zerowaste #ogryzki #nowaste #sezonowo #owoce #gotujęniemarnuję #wykorzystujeniemarnuje #lato #czerwiec2020 #nowastefood #myzerowaste #zerowastetips

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

10. Kompocik czy naleweczka?

Na koniec coś dla spragnionych: kompot lub nalewka. Jak pisze Sylwia  Majcher, ten pierwszy słabo zniósł konkurencję gotowych soków w kartonach i zniknął z powszechnego krajobrazu. Na mieście do wypicia jedynie w barze mlecznym. 

View this post on Instagram

Kompot Słabo zniósł konkurencję gotowych soków w kartonach i zniknął z powszechnego krajobrazu. Na mieście do wypicia jedynie w barze mlecznym, czego nie rozumiem,bo kompot powinien być w sezonie w każdym menu. Porządnie schłodzony, koniecznie bez cukru, bo owoce zapewniają wystarczająco dużo słodyczy. Nie ma dobrego lata bez kompotu. Dziś Światowy Dzień Ochrony Środowiska. Ma uświadamiać i przypominać,że Ziemia jest w potrzebie i możemy jej pomóc. Namawiam do drobnych kroków i wykorzystywania tego,co mamy. Zmniejszać swój węglowy ślad, gotować w rytmie sezonu. Zamiast kupować gotowe napoje w opakowaniach,które zalęgną na wysypisku śmieci, lepiej nagotować kompotu. Z owoców, których lista teraz na targi co chwilę się zmienia.W kompocie z chęcią zanurzą się te słabsze wizerunkowo truskawki. Oddadzą swoją moc i orzeźwią.Nic dobrego nie zmarnuje się. Przepis jest banalny. Wystarczy zagotować wodę, dodać owoce, można doprawić miętą,rozmarynem, bazylią i gotować przez 5 minut. Serwować zimny. Pijecie kompot? Może macie swój ulubiony? U mnie na podium oprócz tego z truskawek jest porzeczkowy i wiśniowy. Marzy mi się powrót kompotu do publicznej przestrzeni. Niech będzie szalenie popularny. Dla zdrowia naszego i planety. #kompot #teamkompot #owoce #sezonnatruskawki #wykorzystujeniemarnuje #gotujeniemarnuje #dzieńśrodowiska #dlaplanety2020 #nagłowiedlaziemi #lesswaste #owoce #napój #przepisy #fitprzepisy #healtydrink #nowaste #ecolovers #ecologia #beeco #savetheplanet

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

 

 

 

Horecatrends.pl życzy SMACZNEGO!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.