Taste Atlas opublikował zestawienie 50 najlepszych ciast na świecie. Wśród nich sernik, sękacz i karpatka.
W zestawieniu Taste Atlas znalazło się 6 ciast z Polski, z czego 3 w pierwszej dziesiątce. Sernik zajął zaszczytną drugą pozycję, sękacz miejsce szóste, a karpatka - dziewiąte. Dodatkowo w zestawieniu znalazły się: kremówka na miejscu 14. oraz piernik na pozycji 35.
Lider zestawienia, pochodzący z Rosji medovik to znany nam szerzej miodownik, czyli ciasto miodowe, składające się z nasączonych miodem biszkoptów, pokrytych cienką warstwą kremu. Chociaż istnieje wiele odmian ciasta, krem jest zwykle przygotowywany z bitą śmietaną lub różnymi kombinacjami skondensowanego mleka i masła.
Pavé, które uplasowało się na trzecim miejscu rankingu, to popularne brazylijskie warstwowe ciasto deserowe, które przypomina tiramisu. Ten tort warstwowy składa się z kombinacji herbatników biszkoptowych, śmietany, jajek, skondensowanego mleka i czekolady. Jest to tradycyjny deser w Brazylii, gdzie każde gospodarstwo domowe ma swoją własną odmianę, więc istnieją przepisy między innymi na truskawkę, ananasa, białą czekoladę, kokos i orzeszki ziemne.
Nie przegap najważniejszych wiadomości