Magda Gessler jest fanką makowca, Robert Makłowicz ubóstwia barszcz, na samodzielnie przygotowanym zakwasie, a Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie świąt bez kaszy z grzybami. Co znajdziemy na stołach polskich gwiazd sztuki kulinarnej? - informuje wp.pl.
Święta Bożego Narodzenia za pasem. Dlatego gwiazdy chętnie dzielą się swoimi kulinarnymi inspiracjami i ulubionymi przepisami na wigilijny i świąteczny stół.
Robert Makłowicz - znany krytyk kulinarny i dziennikarz nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez barszczu z uszkami. Zupa musi być przyrządzona na samodzielnie przygotowanym zakwasie z buraków, czosnku i przypraw (ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz), które zalewamy letnią, przegotowaną i osoloną wodą, po czym zamykamy w słoju i odstawiamy na 3-4 dni. W wigilię dodaje do niego wywar jarzynowy i grzybowy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.
Z kolei Magda Gessler, znana restauratorka i gwiazda telewizji, kocha makowiec. "Najlepszy robiła moja babcia Irena. Tajemnicą sukcesu ciasta jest nadzienie, w którym, oprócz maku, nie może zabraknąć orzechów włoskich, rodzynków, skórki cytrynowej oraz likieru amaretto (zapewni pożądany aromat migdałowy).
Była Miss Polonia, a dziś gwiazda telewizji i internetu bardzo lubi świąteczne potrawy. Kasza z grzybami okraszona zmrożonym masłem, które rozpływa się na gorącej potrawie. Przysmak przyrządza w Wigilię przed południem. Dzień wcześniej zalewa wrzątkiem 10-15 suszonych grzybów, które następnie dodaje do kaszy jęczmiennej (pół kilograma), razem z masłem (2-3 łyżki). Dolewa wodę z grzybów i uzupełnia kranówką (płyn powinien sięgać 2 cm powyżej poziomu kaszy).
Karol Okrasa nie wyobraża sobie wigilii bez barszczu z krokiecikami grzybowymi, czy też z uszkami. Do zupy świetnie pasują również paszteciki z grzybami i zieloną soczewicą, którą na początku gotujemy do miękkości i odcedzamy, a następnie mieszamy z wymoczonymi i posiekanymi grzybami suszonymi, podsmażonymi z masłem, plasterkami czosnku i posiekanym tymiankiem. Tak przyrządzonym farszem napełniamy płaty ciasta drożdżowego i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 st.
Jakub Kuroń, wnuk legendarnego opozycjonisty Jacka Kuronia gotuje odkąd pamięta. Nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez bigosu – aromatycznego, mięsnego, z dużą ilością suszonych grzybów.