Partner portalu
Vegan, zero waste, miejskie ogrodnictwo, bezalkoholowe trunki hitami 2020 fot. materiały prasowe

Vegan, zero waste, miejskie ogrodnictwo, bezalkoholowe trunki hitami 2020

Zdrowo, etycznie i lokalnie - oto główne hasła przyświecające trendom kulinarnym w 2020 r. Numerem jeden w dalszym ciągu pozostanie kuchnia roślinna, wspierana przez coraz lepiej rozumianą – nie tylko w sferze kulinarnej, ale i ogólnego stylu życia – filozofię zero waste. Te dwa trendy już mocno mieszają w świecie gastronomii, przynosząc świeży powiew, dużo inspiracji i wymuszając coraz ciekawsze koncepty kulinarne. W 2020 r. warto też będzie przyjrzeć się miejskiemu ogrodnictwu, będącemu odpowiedzią na tzw. „zespół deficytu natury” oraz szybko rozwijającej się kategorii trunków bezalkoholowych. Takie wnioski płyną z badań CookUp/CookUp Talents.

Autor: www.horecatrends.pl / CookUp/CookUp Talents Data: 31 grudnia 2019 09:29

Plant Based Diet, czyli w trosce o siebie, w trosce o planetę

Zdrowe i zrównoważone podejście do codziennej diety i wpływu przemysłu spożywczego na klimat to już nie tylko moda, ale świadomy wybór stylu życia. Kuchnia roślinna, która jeszcze parę sezonów temu wydawała się chwilową fascynacją miejskich hipsterów, mocno namieszała na światowej scenie gastronomicznej. Od jakiegoś czasu szanujący się szefowie kuchni oraz modne restauracje nie pozostają obojętni na jej wpływy. Za ich śladem idą też renomowane szkoły kulinarne na całym świecie.

Na 2020 r. zaplanowano otwarcie w San Francisco kolejnej restauracji Dominique Crenn (uznanej w 2016 r. za najlepszą szefową kuchni na świecie). Boutique Crenn będzie kolejnym wegetariańskim miejscem restauratorki, która w pełni wyeliminowała mięso z menu wszystkich prowadzonych przez siebie restauracji (Petit Crenn/wegetariańskie od 2015 r., Atelier Crenn bezmięsne od 2017 r.). Moja decyzja nie była podyktowana tym, czego chcą moi goście, a tym czego potrzebuje nasza planeta - mówi w wywiadach Dominique Crenn. Co najważniejsze - jak podkreśla restauratorka - nie jest wegetarianką, a osobą świadomą, a swoją obecność w branży gastronomicznej traktuje jako zobowiązanie do odpowiedzialności, w tym wyznaczania mądrych trendów uświadamiających ludziom, że ich codzienne wybory mają wpływ na nasze życie i środowisko.

- Coraz częściej ludzie zaczynają ograniczać spożywanie mięsa już nie tylko z powodów etycznych, ale w trosce o zdrowie i naszą planetę. Chcemy w świadomy sposób minimalizować swój negatywny wpływ na środowisko. Badania przeprowadzone przez Josepha Poore’a z Uniwersytetu w Oxfordzie nie pozostawiają złudzeń, że hodowla przemysłowa zwierząt ma katastrofalny wpływ na naszą planetę. Przy 7 miliardach ludzi Ziemia nie jest w stanie wyżywić wszystkich tak, jak żywią się mieszkańcy krajów rozwiniętych – podkreśla Michał Lachur, szef kuchni, który od 5. lat prowadzi warsztaty kuchni wegańskiej w CookUp (rocznie w zajęciach Michała bierze udział ok. 500 osób).

W 2019 r. Lachur poprowadził pierwszy na świecie kompleksowy kurs kuchni wegańskiej (Wegańska Akademia Kulinarna, autorski kurs kulinarny składający się z 8 odrębnych sekcji tematycznych), na którym od podstaw można było nauczyć się nie tylko gotować, ale także jak w bezpieczny sposób przejść na dietę roślinną. W 2020 r. kurs będzie miał swoją międzynarodową premierę w Internecie.

Alain Ducasse, jeden z najsłynniejszych na świecie szefów kuchni, w wywiadzie udzielonym w minionym roku dla Business Insider, zaznaczył, że nie ma żadnych wskazań, aby ludzie spożywali proteiny pochodzenia zwierzęcego cztery razy w tygodniu. Jedzenie lepszej jakości produktów z mniejszą ilością tłuszczu, soli czy cukru, w mniejszych porcjach, w oparciu o zasady sezonowości to według wielokrotnie nagradzanego gwiazdkami Michelin szefa kuchni, uniwersalna recepta na zdrowie. We wrześniu 2020 r. w Paryżu planowane jest otwarcie Alain Ducasse Formation, placówki edukacyjnej mającej działać w myśl zasady wyznawanej przez Ducasse’a, że „żywienie to wszechświat, który nie może być oddzielany od odpowiedzialności jaką wszyscy ponosimy wobec planety i szacunku do jej dóbr naturalnych.”

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.