Veganuary: większe zainteresowanie posiłkami roślinnymi wśród pasażerów linii Emirates Dania wegańskie są jednym z najczęściej zamawianych posiłków specjalnych na pokładach samolotów Emirates / fot. materiały prasowe

Veganuary: większe zainteresowanie posiłkami roślinnymi wśród pasażerów linii Emirates

Autor: oprac. Jakub Szymanek Data: 18 stycznia 2022 14:28

Dania wegańskie są jednym z najczęściej zamawianych posiłków specjalnych na pokładach samolotów Emirates, a co roku w styczniu linie lotnicze odnotowują na nie znaczny wzrost popytu. Dzieje się tak za sprawą globalnej inicjatywy zachęcającej do diety wegańskiej, która odbywa się każdego roku w styczniu, miesiącu znanym wśród wegan na całym świecie jako „Veganuary”.

W 2021 r. linie Emirates zaserwowały na pokładach swoich samolotów nawet o 10% więcej wegańskich posiłków w styczniu niż w innych miesiącach, a styczeń 2022 r. zapowiada się podobnie.

W 2021 r. linie Emirates wydały ponad 113 000 wegańskich posiłków.

Weganie z długim stażem, a także osoby, które po raz pierwszy biorą udział w Veganuary, mogą liczyć na specjalnie przygotowane posiłki i desery podczas lotu liniami Emirates. Roślinny repertuar kulinarny Emirates obejmuje ponad 170 dań przygotowanych przez zespół wielokrotnie nagradzanych szefów kuchni i dietetyków. Kontynuując tradycję serwowania podczas lotów kuchni inspirowanej regionami, linie Emirates podają dania inspirowane miastem wylotu bądź miastem docelowym.

Niektóre z wegańskich posiłków serwowanych podczas lotów Emirates obejmują grillowane naleśniki warzywne ze szpinakiem i pomidorami concassé, ravioli z warzywami śródziemnomorskimi i warzywa Tagine z kuskusem. Dania uzupełniają desery, takie jak pieczony ryż karmelowy podawany z kremem kokosowym i ananasem z syropem pomelo i imbirem. Emirates oferują również roślinne śniadania, takie jak kokosowe płatki owsiane i pudding chia podawane z mango oraz kompotem z marakui.

Zielone menu Emirates

Klienci mogą zamówić posiłki wegańskie podczas wszystkich lotów Emirates i we wszystkich klasach podróży do 24 godzin przed wylotem. Na najpopularniejszych trasach dania roślinne są również dostępne w ramach głównego menu.

Klienci Emirates z biletem w klasie premium mogą także skosztować roślinnych przysmaków w poczekalniach Emirates w Dubaju. W poczekalni pierwszej klasy Emirates serwowane są m.in bułki z papieru ryżowego w stylu wietnamskim podawane z lekko pikantnym dipem z octu lub Green Burger przygotowany z wegańskiego kotleta i podawany z sałatką z rukoli. Pasażerowie klasy biznes mogą skosztować Quinoa tabbouleh lub zupy warzywno-białej. Oba salony oferują dodatkowo wybór zdrowych sałatek. Dedykowane poczekalnie Emirates na lotniskach w Europie, Afryce, Stanach Zjednoczonych i Azji oferują klientom dania na bazie roślin także przed lotem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz