Partner portalu
Vienio o świętach: Nie lękajcie się. Go foodie! fot. facebook.com/vienioetos/

Vienio o świętach: Nie lękajcie się. Go foodie!

Coraz bliżej święta, a co za tym idzie wielka krzątanina w kuchni i zakupowy szał. Sprawdziliśmy, jak ze świąteczną gorączką radzą sobie nasi kulinarni przyjaciele zrzeszeni przez Food Collective. Przed Wami Piotr "VIENIO" Więcławski, który ostatnio udowodnił, że równie świetnie co na scenie i w kuchni radzi sobie ze słowem pisanym, i stworzył książkę "Brzuchomówcy". Zobaczcie, co koniecznie znajdzie się na wigilijnym stole Vienia, jak wyglądają jego przygotowania do świąt oraz co zrobić, żeby po świętach nie zostawały nam tony jedzenia w kuchni.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 17 grudnia 2019 07:41

Horecatrends.pl: Co koniecznie znajdzie się na Twoim świątecznym stole?

Od wielu lat nasz rodzinny stół wigilijny staje się bezmięsny, nie tylko dlatego, że ja go nie jem, ale dlatego, że kuchnia polska oferuje gro świetnych potraw z warzyw.  Ryby owszem, Mama przygotowuje przepyszne śledzie sześciogodzinne z chrupiącą cebulą, jedzone z ulubionymi ziemniakami z pieca.

Jest intensywny barszcz, słodki od buraków, zjadany przeze mnie z pierogami z kapustą i grzybami zamiast uszek. Smażony karp w fajnej panierce, kapusta z grochem i wege bigos. Do tego co roku Mama szykuje coś specjalnego jako niespodziankę, czasem sałatkę albo jakieś nowe extra śledzie.

Jest tradycyjnie, ale skłaniam się do tego, by co roku dokładać nową potrawę wigilijną z innego kraju np. Francji, Grecji czy innego obrządku np. z Izraela czy Gruzji. To może być nowa tradycja, świąteczna edukacja kulturowa przy smacznym jedzonku.

W trakcie przygotowań do świąt, w kuchni stawiasz na tradycyjne przepisy czy nowoczesne rozwiązania? Skąd czerpiesz inspiracje?

Oczywiście, że tradycyjne przepisy oraz tradycyjne potrawy w jakimś sensie to obowiązek. Porządek zbudowany na tradycji pozwala poczuć przynależność oraz miły stygmat powtarzalności tych świąt oraz niepowtarzalny smak świątecznego jadełka. Nowoczesność jakoś tu nie pasuje, ale można ją przemycić za sprawą przepięknej porcelany, czy pięknej dizajnerskiej stylizacji stołu, w ten sposób wyniesiemy święta na inny level. 

Powtarzalność potraw, smaków, zwłaszcza świątecznych, to niewątpliwie czysta emocja związana z ciepłem rodzinnym i dobrymi wspomnieniami, więc nie psujmy jej przyprawą curry w bigosie, czy pierogami z truskawkami. Alleluja!

Natomiast inspiracje płyną zewsząd - podróże, wizyty w restauracjach, programy telewizyjne o gotowaniu, czy wspólne obiady u zagranicznych znajomych. Jedzenie jest jak kolory, żeby zobaczyć całą ich paletę, należy wyjść ze strefy komfortu naszego polskiego pastelowego jedzenia i podziwiać nieznane barwy z innych przestrzeni. To jest piękne uczucie odkryć nowy smak, konsystencję, czy teksturę. Nie lękajcie się. Go foodie!

Często zdarza się, że po świętach w wielu domach zostaje sporo jedzenia. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia po świętach?

Od kilku lat Mama rzeczywiście gotuje o wiele mniej. Zawsze po świętach zostawały tony jedzenia i człowiek po prostu nie potrafił ich przejeść. Kołatały się zatem po imprezach domowych i podrzucało się je do cudzych lodówek. A właściciele sprzętu agd uśmiechali się do swoich dobroczyńców, ale następnego dnia wyrzucali jedzenie do kosza.

Trzeba gotować mniej, na rzecz posiłków najlepszej jakości, przyrządzanych z największym pietyzmem, godnym wspaniałych świąt. Jeżeli jednak nie potrafimy tego zrobić, pamiętajmy o zbiórkach jedzenia dla bezdomnych oraz potrzebujących, czy choćby jadłodzielniach.

To wspaniały trening współczucia i dobroduszności. Amen.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.