W Dniu Ostrygi restauracje przypominają, że to afrodyzjak. Jak ją serwują?



KG/horecatrends - 05 sierpnia 2022 13:15


5 sierpnia obchodzimy Dzień Ostrygi, czyli małża nitkoskrzelnego z rodziny ostrygowatych. Jak serwują małże restauracje w Polsce?

Restauracja Chilita w Rzeszowie serwuje przystawkę Ostrica Fresca i przypomina, że ostrygami najlepiej komponują się wina musujące. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/Cg3l1KctkhS/?hl=pl}

Krakowska restauracja Pod Nosem komponowała ostrygę z makaronem, sosem Beurre Blanc i kawiorem. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CNIEdyyjlrP/}

La Cantina w Katowicach podaje szlachetne ostrygi Tsarskaya oraz pacyficzne Fine de Claire. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/Cg17O0fIupk/}

W steakhouse i seafood Reina w Warszawie w Dzień Ostrygi będzie można zjeść ostrygi irlandzkie. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/Cg1rHPYM6RS/}

Restauracja z kuchnią śródziemnomorską Pelikan w Sopocie serwuje ostrygi z sosami. Do wyboru: Mignonette - szalotka | ocet winny; dresing limonkowy - ostra papryczka | kafir; dresing ogórkowy - gin| ogórek oraz tradycyjnie skropione sokiem z cytryny. 

{instagram;https://www.instagram.com/p/CgmRw4PsDQS/}