Partnerzy portalu
W krainie awokado i burrito, czyli smaki Meksyku na talerzu - 6 trendów i inspiracji fot. unsplash.com / Canva

W krainie awokado i burrito, czyli smaki Meksyku na talerzu - 6 trendów i inspiracji

Tradycje kulinarne Meksyku przeżywają ostatnio boom na całym świecie. Uwielbiamy tortille, papryczki chilli, guacamole i awokado, które stało się nawet symbolem nieporadności życiowej millenialsów! Czy pozole stanie się drugim ramenem, a burrito 'must have' street foodu 2019? Zainspiruj się Meksykiem z www.horecatrends.pl!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 25 lutego 2019 07:52
1. Rosół i pierogi po meksykańsku

Comfort food w każdej kuchni to rzecz podstawowa. My mamy rosół i pierogi - a wielbiciele kuchni meksykańskiej - zupę pozole i empanadas. 

Pozole to czysta tradycja kulinarna Meksyku - taką zupę podaje się głównie w wyjątkowych okazjach, np. podczas meksykańskiego Święta Niepodległości. Składa się z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio gotowane przez kilka godzin w słabym roztworze wapna, co sprawia, że ziarna tracą włóknista otoczkę, uwalniając składniki odżywcze. Proces ten nazywany jest nixtamalizacją. Pozole gotuje się na bulionie warzywnym.

Pozole to też taki meksykański ramen. I winszujemy mu takiego samego sukcesu na scenie gastronomicznej. Może wkrótce zostanie hitem polskiej sceny gastronomicznej? Zwłaszcza, że "meksykańscy" influencerzy gastronomiczni coraz częściej przygotowują ją w wersji wege i vegan.

View this post on Instagram

Vegan Pozole 😛 Let me know in the comments if you’re excited for this recipe AND, I want to know what other MEXICAN recipes you guys want to see ... many of you asked for it SO HERE IT IS 😍 Serves 6-7 Ingredients: 10 cups filtered water (divided) 1 large tomato (or 2 small tomatoes) 1 yellow onion 3 tbsp bouillon paste (I used better than bouillon No chicken base) 2 tbsp dried oregano 3 cloves garlic 3 chile de árbol peppers (Found in the hispanic section of grocery store) 1 tsp salt 7 cups hominy, drained and rinsed (or 3 15-ounce cans) Toppings 2 tbsp Dried oregano 6-7 limes 1 small cabbage, shredded 4-6 radishes, sliced thinly 1 small bunch cilantro, chopped 2  fresh jalapeños, sliced thinly (optional) 2 avocados, sliced thinly (optional) 6-8 Corn tostadas (optional) Method: Rinse 3 dried peppers, (you could include more peppers if you would like it spicier but just a warning, these little peppers are VERY spicy) remove stems and seeds, and soak in hot water for about 20 minutes. In a large pot bring 8 cups of water to a boil. Chop onion into big chunks, and chop tomato into quarters… add to boiling water and cook for 6 minutes. Once peppers are soft and the onion and tomato are done boiling, in a blender, blend peppers, onion, tomato, garlic cloves, 2 tbsp oregano and 3 cups of the hot water until very smooth. Add more water as needed to reach smooth consistency. Pour the blended mixture back into the pot of water then add bouillon paste. Keep on medium to low heat. Simmer until the bouillon paste is fully dissolved. Add the rinsed hominy to the pot and cook on medium heat for about 25 minutes. Taste the broth and add 1 tsp of salt if needed and adjust seasonings to your liking adding more bouillon, oregano… etc. To serve add a generous squeeze of lime juice, sprinkle of dried oregano, a handful of cabbage, chopped cilantro, jalapeño slices, avocados slices and a corn tostada on the side. • • • • • • #veganfood #vegan #whatveganseat #veglife #plantbased #plantbaseddiet #foodporn #comfortfood #dairyfree #vegetarian #veganaf #pozole

A post shared by Alexa Soto (@alexafuelednaturally) on

Z kolei empanadas to słynne meksykańskie pierożki. Nadziewane są najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem i smażone w oleju lub pieczone na blasze. Do ich zrobienia można wykorzystywać ciasto podobne do ciasta francuskiego, pierogowego lub chlebowego. 

Jednak jak podają autorzy bloga "Ale Meksyk", tak naprawdę empanadas swoje korzenie mają w Argentynie i to z tego kraju wyruszyły na podbój Ameryki Południowej. Przygotowywane są na dwa sposoby, smażone na głębokim oleju lub pieczone.

2. Zielone złoto Meksyku

Awokado - nazywane także smaczliwką - to zielony symbol Meksyku, który stał się wyjątkowo modny w ostatnich latach w Europie i szturmem podbija świat kulinariów. Trudno się dziwić - jest ulubieńcem osób na diecie roślinnej oraz tych, którym zależy na świadomym odżywianiu. Awokado uważa się za superfood, ponieważ zawiera sporo zdrowego tłuszczu, który obniża poziom złego cholesterolu, ochronnie wpływa na pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. W owocu tym znajduje się jeszcze bogactwo witamin C, E i A, a spora liczba wit. z grupy B i potasu doskonale wpływa na pracę układu nerwowego.

Awokado podbija Instagram i blogi kulinarne! Już do klasyki wpisały się jako dodatek do past, kanapek i tostów, ale także do makaronów. Ostatnio popularne jest także w deserach!

3. Guacamania a bezdomność millenialsów

W Meksyku w zasadzie na większości stoisk ulicznych z jedzeniem można spotkać awokado w wersji pasty guacamole jako stały dodatek do potraw. Guacamole to połączenie awokado, limonki (po skropieniu miąższu owocu lionką awokado nie ciemnieje), soli i wedle preferencji: cebuli, czosnku, pomidorów, kolendry, chili, i inne przypraw. Ta zielona pasta idealnie komponuje się z chipsami nachos i tortillą.

Niedawno także guacamole zostało okrzyknięte ulubioną przekąską millenilasów i stało się symbolem stylu życia młodych ludzi! A to po tym, jak australijski deweloper Tim Gurner powiedział w 2017 r., że młodzi ludzie nie mają jeszcze swoich domów, ponieważ przejadają swoje pieniądze, wydając je na tosty z awokado. 

Wszyscy "wariują" na punkcie awokado i guacamole i próbują zyskać jak najwięcej na tym trendzie! W ubiegłym roku światową popularność zyskały dwie awokadowe atrakcje. Jedna wydarzyła się latem, kiedy do australijskich sklepów szturmem wprowadzono Avozillę. Lokalne sklepy wprowadziły ostatnio do sprzedaży awokado monstrualnych rozmiarów. Z każdego z nich można zrobić aż 20 pysznych tostów!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.