Partnerzy portalu
W krainie awokado i burrito, czyli smaki Meksyku na talerzu - 6 trendów i inspiracji fot. unsplash.com / Canva

W krainie awokado i burrito, czyli smaki Meksyku na talerzu - 6 trendów i inspiracji

Tradycje kulinarne Meksyku przeżywają ostatnio boom na całym świecie. Uwielbiamy tortille, papryczki chilli, guacamole i awokado, które stało się nawet symbolem nieporadności życiowej millenialsów! Czy pozole stanie się drugim ramenem, a burrito 'must have' street foodu 2019? Zainspiruj się Meksykiem z www.horecatrends.pl!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 24 lutego 2019 19:53

Druga słynna akcja miała miejsce w Meksyku, gdzie luksusowy hotel Casa Velas zorganizował trwający cały miesiąc festiwal awokado. Szef hotelowej kuchni przygotował z tej okazji specjalne menu, składające się z takich potraw, jak burrito z awokado, czekoladowy mus z awokado, gofry z awokado i dżemem z orzechów laskowych czy tiramisu z awokado. W ramach festiwalu przekształceniom ulegnie też spa, w którym będzie można poddać się zabiegom w wykorzystanie awokado.

I jeśli ktoś myśli, że guacamole może wkrótce znudzić się modnym millenilasom, to jest w błędzie! Już snują oni wariacje na jego temat! Ostatnimi czasy triumfy na blogach i Instagramie świeci guacummus, który jest połączeniem dwóch supermodnych składników - hummusu i avocado. To najmodniejsza pasta w sieci. Jak zapewniają blogerzy kulinarni, to w końcu nic dziwnego - świetnie smakuje i jest naprawdę zdrowa, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Guacummus przypomina w wyglądzie trochę guacamole - jest jasnozielony, a jego smak to wyważone połączenie maślanego awokado i cieciorki.

4. Awocado a #zerowaste

Popularność awocado może wcale nie być dobra dla naszej planety. Kawiarnia "Wild Strawberry" z Buckinghamshire w Anglii poinformowała niedawno, że nie będzie dłużej podawać awokado w lokalu. Zdaniem właściciela uprawa awokado doprowadza do tego, że lasy są wycinane, żeby zrobić miejsce dla plantacji. Intensywne rolnictwo na taką skalę przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych i powoduje presję na miejscowych zasobach wody. Właściciele kawiarni wolą polegać na regionalnych składnikach i nie chcą importować awokado z Centralnej i Południowej Afryki.

Czytaj: Awokado zniknie z brytyjskiej kawiarni?

Choć z drugiej strony awocado może ściśle łączyć się z trendem zero waste. Jak również pisaliśmy ostatnio, Meksykanie z firmy Biofase stworzyli tworzywo, które przypomina plastik, z tą różnicą, że jest przyjazne środowisku, ponieważ wykonane jest z pestek awokado. Wynalazcą tego materiału jest Scott Mungia, student chemii, który postanowił stworzyć biodegradowalny plastik. Wykorzystał naturalnie występujący biopolimer z awokado. Udało się wyprodukować słomki, sztućce i talerzyki, które ulegają procesowi biodegradacji już po 240 dniach. 

Czytaj: Meksykanie produkują biodegradowalne słomki i sztućce z pestek awokado

5. Tex-mex i street food

Kuchnia meksykańska jest popularna na świecie głównie dzięki nurtowi tex-mex, czyli połączeniu jej z tradycją teksańską. Nazwa tex-mex wywodzi się z XIX-wiecznej linii kolejowej Texas Mexican Railway, oznaczanej tym skrótem w ówczesnych rozkładach jazdy. Klasycznymi elementami tej kuchni są m.in. chili con carne, stek w panierce (chicken fried steak) oraz wiele potraw takich jak tacos, burrito lub nachos, które pomimo meksykańskich korzeni są zwykle produktami amerykańskimi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.