Partnerzy portalu
W Międzynarodowym Dniu Pizzy również pinsa, panuozzo i pizza fritta Pizza neapolitańska zdobywa kolejnych fanów, ale ''gonią'' ją pinsa i panuozzo. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

W Międzynarodowym Dniu Pizzy również pinsa, panuozzo i pizza fritta

We Włoszech Dzień Pizzy świętowany jest 17 stycznia, a Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. Z tej okazji przyjrzeliśmy się włoskim pizzom w Polsce. To już nie tylko pizza neapolitańska, ale pizza fritta, pinsa i panuozzo.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 09 lutego 2022 13:25

Pizza neapolitańska

W Polsce przybywa chętnych zajadać się pizzą neapolitańską wypiekaną w piecu opalanym drewnem, wykonaną ściśle według oryginalnej receptury i z oryginalnych włoskich składników wysokiej jakości. Pizza neapolitańska charakteryzuje się tym, że jej brzegi są wysokie i pulchne, a środek cienki i wilgotny.

Kolejne pizzerie serwujące pizzę neapolitańską w Polsce zabiegają o certyfikat Associazione Verace Pizza Napoletana (Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej), którego misją jest promocja i ochrona prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Certyfikat AVNP posiadają m.in. Vera Napoli w Katowicach, La Fontana w Tychach, Furore w Gliwicach, Manufaktura Pizzy w Zielonej Górze, Sapori di Napoli w Rzeszowie, Miedziany Piec w Częstochowie, Olio w Gliwicach, Forni Rossi 777 Pizza e Cucina w Poznaniu, Pizza Pasta i Basta w Szczecinie.

Pizza fritta, czyli pizza smażona

W Polsce zjemy ją np. w pizzerii Furore w Gliwicach w każdą środę. W Neapolu w wielu miejscach, m.in. w kultowej pizzerii Gino Sorbillo. Pizza zwijana jest jak pieróg i smażona na głębokim tłuszczu.

Panuozzo

Panuozzo to duża kanapka na ciepło przygotowana z ciasta na pizzę. W Krakowie zjemy ją np. w N’Pizza, gdzie ciasto na tę kanapkę jest wypiekane w piecu do pizzy, a następnie bezpośrednio przed podaniem, wraz ze składnikami, ponownie umieszcza się je w piecu. Dzięki temu składniki są ciepłe i łączą się delikatnie z chlebem. We Wrocławiu panuozzo zjemy w Brusco.

Pinsa

O pinsie mówi się, że jest niskokaloryczną kuzynką pizzy. Pochodzi z Rzymu, gdzie wyrabiana była już w czasach starożytnych. Cienki podpłomyk jest przygotowywany na mieszance mąk z różnych zbóż. W Warszawie pinsę wypiekają lokale PINSA na Saskiej Kępie i Wilanowie, w Krakowie np. Pinsaria 22.

Calzone

Calzone to pizza zwinięta w kształt pieroga czy rogala, wypełniona nadzieniem. W Warszawie calzone serwuje m.in. Vito Calzone, a w menu znajdziemy takie odważne nadzienia, jak pulled pork z sosem BBQ czy szynka i ananas.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz