Partnerzy portalu
W USA racjonują alkohol. Pandemia spowodowała zamrożenie produkcji Wybór alkoholi jest mniejszy również w amerykańskich restauracjach/ fot. Shutterstock

W USA racjonują alkohol. Pandemia spowodowała zamrożenie produkcji

Autor: rp.pl Data: 29 września 2021 14:17

Z powodu pandemii koronawirusa w USA doszło do zamrożenia produkcji alkoholowej. Władze stanowe zaczęły racjonowanie trunków.

Jak się okazuje, zainteresowanie napojami alkoholowymi jest w USA tak duże, że w niektórych stanach wprowadzono racjonowanie poszczególnych rodzajów i marek. Dzieje się tak w Nowym Jorku, Montanie, Vermont, New Jersey, Pensylwanii czy Ohio.

Problem dotyczy głównie najdroższych alkoholi (Bacardi, Moët & Chandon, Veuve Cliquot, Hennessy, Patrón czy Jack Daniel’s). Ich wybór jest mniejszy również w sklepach i w restauracjach. 

Przez pandemię spadła produkcja alkoholi

„W Pensylwanii w przypadku niektórych trunków wprowadzono ograniczenie zakupu do dwóch butelek na osobę” – informuje dziennik „USA Today”. „Uważamy, że sytuacja wymknęła się spod kontroli” – powiedział serwisowi NPR Chuck Moran, dyrektor Pennsylvania Licensed Beverage and Tavern Association, organizacji stanowej skupiającej właścicieli barów i restauracji.

Długie miesiące pandemii spowodowały zamrożenie produkcji w wielu branżach, w tym w alkoholowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz